Šiitskí povstalci v Jemene vstúpili do bašty al-Kájdy

NETKY.SK • 26 Október 2014, 19:12 • 2 min
Šiitskí povstalci v Jemene vstúpili do bašty al-Kájdy

SANÁ - Jemenská povstalecká skupina používajúca označenie Hautíovci za podpory vládnych síl vstúpila v nedeľu do bašty al-Kájdy v centrálnom Jemene. Informovali o tom miestni kmeňoví predstavitelia. Stalo sa tak deň po tom, čo sunnitskí islamisti odrazili útok svojich šiitských rivalov.

slovakia

left justify in out

Hautíovci vstúpili do oblasti al-Manasá v provincii al-Bajdá krytí raketovou paľbou jemenskej armády a prezidentskej gardy. Kmeňové zdroje uviedli, že bojovníci skupiny Ansár aš-Šaríja, miestnej al-Kájdy, sa stiahli do iného okresu s názvom Bakla vzdialeného asi 3 kilometre. Do bojov sa údajne zapojilo aj americké bezpilotné lietadlo.

 

Hautíovci postupujú v centrálnom a západnom Jemene, odkedy 21. septembra získali kontrolu nad hlavným mestom Saná. Boje vypukli vo viacerých provinciách, čo znepokojuje susednú Saudskú Arábiu. Jemenská armáda sa až doteraz vyhýbala zrážkam s povstalcami alebo ich podpore pri ich útokoch na bašty al-Kájdy. Prezident Mansúr Hádí však za najväčšiu hrozbu v krajine považuje Al-Kájdu na Arabskom polostrove, ktorá je vnímaná ako jedna z najnebezpečnejších odnoží teroristickej siete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies