Šiitskí povstalci obsadili prezidentský palác v metropole Saná

NETKY.SK • 20 Január 2015, 17:01 • 2 min
Šiitskí povstalci obsadili prezidentský palác v metropole Saná

SANÁ - Jemenskí šiitskí povstalci obsadili dnes popoludní prezidentský palác v hlavnom meste Saná. Veliteľ prezidentskej stráže vyhlásil, že došlo k štátnemu prevratu, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vzbúrenci taktiež začali ostreľovať súkromnú rezidenciu hlavy štátu v centre Saná, v ktorej sa prezident nachádza. 
     

Ozbrojenci šiitských húsíov vnikli do prezidentského paláca za pomoci "piatej kolóny" a začali rabovať sklady zbraní nachádzajúce sa vo vnútri budovy. Povstalci sa zmocnili aj obrnených vozidiel, ktoré hliadkovali pri vchode do paláca. Ochranka komplexu podľa správ svedkov po krátkom boji kapitulovala.
     

Prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa v čase útoku nenachádzal v paláci, ale vo svojej rezidencii, ktorú povstalci neskôr začali ostreľovať z ťažkých zbraní. Paľbu spustili ozbrojenci rozmiestnení na streche neďalekého domu, uviedlo jemenské ministerstvo informácií.

     

"Prezident sa nachádza v rezidencii, ale je v poriadku," povedal pre Reuters nemenovaný predstaviteľ jemenskej vlády. 
     

V pondelok došlo neďaleko prezidentského paláca k mimoriadne ostrým delostreleckým bojom medzi jemenskou armádou a milíciami húsíov, ktorí kontrolujú hlavné mesto Jemenu už od vlaňajšieho septembra. Počas pondelkových bojov prišlo o život deväť ľudí a 90 utrpelo zranenia. Vo večerných hodinách vstúpilo do platnosti dohodnuté prímerie.
     

Húsíovia za uplynulý rok dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu. Na juhu krajiny však čelia silnejúcemu odporu miestnej odnože al-Káidy a nespokojných sunnitských kmeňov.
     

Prezident Hádí pred dnešným útokom na prezidentský palác varoval pred hroziacim úplným rozvratom krajiny. Vyzval preto húsíov a ďalšie znepriatelené politické sily, aby bezodkladne zasadli k rokovaniam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies