Šiitskí poslanci stratili vo voľbách polovicu kresiel

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 15:35 • 2 min
Šiitskí poslanci stratili vo voľbách polovicu kresiel

KUVAJT - Od mája 2006 bol kuvajtský parlament pre politické nezhody alebo rozhodnutia súdu rozpustený už šesťkrát

slovakia

left justify in out

Šiitskí poslanci stratili počas parlamentných volieb v Kuvajte viac než polovicu kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených v nedeľu. Šiitskí kandidáti získali v 50 člennom parlamente 8 miest, doteraz ich mali pre porovnanie 17. Polepšili si naopak liberáli, doteraz nezastúpení, ktorí si zabezpečili 3 mandáty ako aj sunniti so 7 kreslami. Kmeňové zoskupenia si udržali 24 zástupcov. Prevažne islamistická a populistická opozícia hlasovanie bojkotovala. Dôvodom bol pretrvávajúci spor okolo nového volebného systému, ktorý dovoľuje každému hlasujúcemu vybrať si namiesto doterajších štyroch len jedného kandidáta. Volebná účasť napriek bojkotu, ramadánu a veľkým horúčavám dosiahla 52,5 percenta, čo je značne viac, než sa predpokladalo. Kuvajťania si volili nových zástupcov do parlamentu už druhýkrát za osem mesiacov. Od mája 2006 bol kuvajtský parlament pre politické nezhody alebo rozhodnutia súdu rozpustený už šesťkrát. V novom parlamente budú len dve ženy.
Ropný štát Kuvajt, spojenec USA, má najotvorenejší politický systém v regióne. Hoci sa v krajine za uplynulé dva roky uskutočnili protesty týkajúce sa domácich záležitostí, veľkorysí sociálny systém a relatívna tolerancia politickej opozície Kuvajt uchránili od revolúcie v štýle Arabskej jari.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies