Šiitskí dobrovoľníci sa hlásia do boja voči sunnitským militantom

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 16:03 • 2 min
Šiitskí dobrovoľníci sa hlásia do boja voči sunnitským militantom

BAGDAD - Stovky Iračanov uposlúchli dnes výzvu k mobilizácii, ktorú v piatok predniesol najvplyvnejší duchovný irackých šiitov, veľký ajatolláh Alí Sistání.

slovakia

left justify in out

Do náborových centier zriadených v hlavnom meste Bagdad prúdili dnes stovky mladých dobrovoľníkov, ochotných brániť krajinu pred postupujúcimi sunnitskými povstalcami.
      

Výzvu k mobilizácii zverejnil Sistání prostredníctvom svojho zástupcu počas piatkových modlitieb v šiitskom posvätnom meste Karbalá. Apeloval pritom na občanov "schopných niesť zbraň a bojovať s teroristami", aby sa dobrovoľne pripojili k irackým bezpečnostným silám. 
     

Prípadná masová odozva na Sistáního výzvu by podľa agentúry AP mohla prispieť k eskalácií napätia medzi väčšinovými irackými šiitmi a nespokojnou sunnitskou menšinou.  

      

Ozbrojenci z militantnej sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) tento týždeň počas bleskovej ofenzívy obsadili druhé najväčšie mesto Iraku Mósul a tiež Tiktít, domovské mesto bývalého diktátora Saddáma Husajna. Islamisti pod čiernou vlajkou ISIL-u stále obsadzujú ďalšie územia a postupujú na juh smerom k metropole Bagdad, v čom ich podporujú aj početní bývalí prívrženci Saddámovho režimu. 
      

Do pohybu sa uviedli aj vojenské jednotky autonómneho irackého Kurdistanu, ktoré obsadili Kirkúk a ďalšie mestá v rovnomennej, na ropu bohatej provincii.  
      

Ofenzíva islamistov podľa agentúry AP predstavuje najvážnejšiu hrozbu pre stabilitu a územnú celistvosť Iraku od stiahnutia amerických vojsk v roku 2011. Krajine eventuálne hrozí aj rozpad na sunnitskú, šiitskú a kurdskú časť. 
      

Spojené štáty podľa prezidenta Baracka Obamu zvažujú možnosti časovo limitovanej vojenskej pomoci Iraku vrátane vzdušných úderov. Vylúčili však možnosť nasadenia amerických pozemných síl.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies