Šiitské strany plánujú oznámiť nominanta na post preméra

NETKY.SK • 11 August 2014, 08:46 • 2 min
Šiitské strany plánujú oznámiť nominanta na post preméra

BAGDAD - Blok najväčších šiitských strán v irackom parlamente onedlho oznámi meno svojho nominanta na funkciu premiéra, uviedol dnes podpredseda parlamentu Hajdár Abádí, čo podľa agentúry Reuters naznačuje, že úradujúci predseda vlády Núrí Málikí odstúpi.

slovakia

left justify in out

Abádího vyjadrenia sa na Twitteri objavili po tom, čo policajné zdroje uviedli, že špeciálne jednotky a milície verné úradujúcemu premiérovi Málikímu obsadili strategické body v metropole Bagdad.

 

Málikí predtým vystúpil v televízii s prejavom, v ktorom naznačil, že nepodľahne nátlaku, aby tretí raz za sebou na funkciu premiéra nekandidoval. Práve Abádí je jedným z kandidátov, ktorí by Málikího mohli vo funkcii premiéra nahradiť.  
      

Málikí, ktorý je vnímaný ako autoritársky líder uprednostňujúci svojich šiitov, vzdoruje výzvam sunnitov, Kurdov i niektorých šiitov a regionálnej veľmoci Iránu, aby umožnil na premiérsky post nastúpiť menej rozdeľujúcemu politikovi, ktorý by Iračanov zjednotil v boji proti militantom Islamského štátu (IS), ovládajúcim rozsiahle územia na severe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies