Šiitské milície začali ofenzívu západne od Mosulu

NETKY.SK • 29 Október 2016, 14:24 • 2 min
Šiitské milície začali ofenzívu západne od Mosulu

BAGDAD - Šiitské milície v Iraku začali dnes ofenzívu západne od strategicky dôležitého mesta Mósul ovládaného džihádistami z tzv. Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je preušiť spojenie medzi Mósulom a sýrskymi hranicami, citovala agentúra DPA nemenovaného predstaviteľa milícií.

 

Ofenzíva je podľa neho zameraná najmä na oslobodenie mesta Tal Afar, ležiaceho približne 80 kilometrov západne od Mósulu na dôležitej ceste vedúcej do Sýrie.

 

Členom milícií sa dopoludnia podarilo vyhnať islamistov z mesta Šúra a jednej neďalekej dediny, ako aj zneškodniť niekoľko vozidiel, v ktorých boli nastražené výbušniny.

 

Ofenzíva šiitských milícií sa začala na pokyn velenia irackej armády, nie je však koordinovaná s koalíciou vedenou USA, ktorá poskytuje kľúčovú leteckú podporu vládnym silám v bojoch o Mósul.

 

Tal Afar je v rukách IS od roku 2014, dovtedy tam žili hlavne šiiti. Podľa veliteľa jednej zo šiitských brigád pomáhajú milíciám pri najnovšej ofenzíve iránski poradcovia a do operácie je zapojené iracké letectvo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona