Šiitské milície demonštrovali svoju silu na prehliadke v Bagdade

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 09:27 • 2 min
Šiitské milície demonštrovali svoju silu na prehliadke v Bagdade

BAGDAD - Desaťtisíce príslušníkov šiitských milícií demonštrovali svoju silu a odhodlanie bojovať proti sunnitským islamistom na veľkej vojenskej prehliadke v irackej metropole Bagdad.

slovakia

left justify in out

V rámci sobotňajšej prehliadky takzvaných "mierových brigád" v bašte bagdadských šiitov Madínat as-Sadr (Sadr City) pochodovalo ulicami minimálne 30.000 až 50.000 mužov, odhadli noviny Daily Telegraph.
      

Išlo prevažne o disciplinované, uniformované a profesionálne pôsobiace bojové útvary, vyzbrojené modernými útočnými a ostreľovacími puškami, ľahkými guľometmi, ale aj protitankovými zbraňami, raketometmi a delostreleckou technikou.
      

V pozadí pochodujúcich zástupov bojovníkov zneli reprodukované výzvy na obranu krajiny pred sunnitskými džihádistami, ktorí ovládli sever krajiny. Prizerajúcim sa obyvateľom Sadr City sa predviedli aj členovia nebojových detských jednotiek.
      

Podobné masové prehliadky sa na výzvu radikálneho duchovného Muktadu as-Sadra konali v sobotu aj v ďalších veľkých irackých mestách vrátane Kirkúku a Nadžafu, uviedla televízia RT.
      

"Mierové brigády" boli oficiálne vytvorené za účelom obrany šiitských mešít a miest pred útokmi sunnitských radikálov z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies