Šiitská as-Sadrova armáda je v pohotovosti na obranu Sámarry

NETKY.SK • 11 December 2014, 16:45 • 2 min
Šiitská as-Sadrova armáda je v pohotovosti na obranu Sámarry

BAGDAD - Iracký šiitský duchovný Muktada as-Sadr uviedol svoje milície do pohotovosti z dôvodu ohrozenia svätého mesta Sámarrá povstalcami z radikálnej sunnitskej skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia as-Sadrovej kancelárie sa Sámarrá "nachádza v bezprostrednom ohrození zo strany légií teroristov". Vplyvný duchovný preto nariadil bojovníkom svojich Mierových brigád, aby boli pripravení k svätému boju do 48 hodín od rozkazu. Sámarrá je v rukách irackej armády a šiitských milícií, ktoré spolu s vládou bojujú proti postupujúcim bojovníkom z IŠ. As-Sadrove brigády sa z mesta pred dvoma mesiacmi stiahli, no vyhlásenie ukazuje, že sú schopné sa zmobilizovať a vrátiť v prípade, že IŠ začne mesto obliehať.

 

Sámarrá je pre irackých šiitov dôležitým mestom. V roku 2006 tu sunnitskí ozbrojenci vyhodili do vzduchu historický šiitský chrám imáma Askarího, čo vyvolalo niekoľkoročné etnické boje. IŠ, ktorý kontroluje časti východného a severného Iraku, sa pomaly blíži k mestu ležiacemu asi 125 kilometrov severozápadne od Bagdadu. Podľa veliteľstva irackej armády IŠ plánuje buď priamy útok na mesto alebo zaujme taktiku postupného odlákania síl strážiacich mesto prostredníctvom menších útokov na neďaleké ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies