Signatár Charty 77 Jiří Dienstbier by sa zajtra dožil 80 rokov

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 13:21 • 2 min
Signatár Charty 77 Jiří Dienstbier by sa zajtra dožil 80 rokov

KLADNO/BRATISLAVA – Od narodenia Jiřího Dienstbiera, jedného z prvých signatárov Charty 77, zakladateľa Československého helsinského výboru a ministra zahraničných vecí Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) uplynie 20. apríla 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Jiří Dienstbier, rodák zo stredočeského Kladna, sa narodil 20. apríla 1937. Ako 21-ročný študent žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v českej Prahe v roku 1958 vstúpil do komunistickej strany. Do širšieho povedomia sa dostal už ako rozhlasový novinár - spravodajca Československého rozhlasu na Ďalekom východe a v Spojených štátoch amerických (USA).

 

V 60. rokoch 20. storočia bol účastníkom demokratizačného procesu (Pražská jar 1968) a v čase sovietskej okupácie Československa v auguste 1968 sa postavil proti nej a významne sa podieľal na protiokupačnom vysielaní Československého rozhlasu. Z Komunistickej strany Československa (KSČ) ho v roku 1969 vylúčili. Dienstbier publikoval články, komentáre, eseje, ale aj divadelné hry. Ako jeden z prvých podpísal Chartu 77 a v rokoch 1979 a 1985 sa stal hovorcom občianskej iniciatívy Charty 77. Komunistickým režimom bol na konci 70. rokov 20. storočia perzekvovaný a tri roky strávil vo väzení.

 

Do vysokej politiky Jiřího Dienstbiera katapultovala Nežná revolúcia v roku 1989. V rokoch 1989 až 1992 bol československým ministrom zahraničných vecí, ktorý stál pri symbolickom i faktickom prestrihovaní ostnatých drôtov "železnej opony" a za jeho pôsobenia došlo k odchodu sovietskej armády z ČSFR.

 

Neskôr sa opakovane pokúšal stať senátorom českého parlamentu. Úspešný bol v roku 2008, keď kandidoval do Senátu, hornej komory Parlamentu Českej republiky, ako nezávislý poslanec za ČSSD (Česká strana sociálně demokratická).

 

Jiří Dienstbier pôsobil aj na medzinárodnom poli – v roku 1998 bol vymenovaný za zvláštneho spravodajcu Komisie pre ľudské práva Organizácie Spojených národov pre Juhoslovanskú zväzovú republiku, Bosnu a Hercegovinu a Chorvátsko. Vo funkcii pôsobil do roku 2001.

 

Zomrel 8. januára 2011 vo vinohradskej nemocnici v Prahe.

 

Politickú štafetu po ňom prevzal jeho syn Jiří Dienstbier mladší, ktorý je tiež politikom.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies