Signály, že máte problémy s hormónmi: Viete, ktoré bijú na poplach?

NETKY.SK • 20 August 2018, 16:48 • 2 min
Signály, že máte problémy s hormónmi: Viete, ktoré bijú na poplach?

BRATISLAVA - Začali ste v poslednej dobe bezdôvodne priberať na váhe alebo ste stále podráždený? Možno nie je niečo v poriadku s vašimi hormóny, a preto by ste nemali odkladať návštevu lekára. Čo všetko rozhodenie hormonálnej rovnováhy signalizuje?

slovakia

left justify in out

Hormonálnu nerovnováhu prakticky vždy signalizuje podráždenosť, psychická nepohoda a nervozita. Bežné sú mierne depresie a stavy melanchólie, kedy vás rozplače a rozcíti kdejaká maličkosť. Je to podobné ako pár dní pred menštruáciou (ako tzv. Predmenštruačný syndróm).

 

Predmenštruačný syndróm je nepríjemnou zdravotnou komplikáciou, týchto žien sa týka najčastejšie

 

Hormóny majú priamy vplyv na metabolizmus, a teda aj na vyprázdňovanie. Spomalenie látkovej výmeny môže spôsobovať často zápchu a pocity plnosti. "Rozkývanie" hormónov ale môže spôsobiť aj zrýchlenie metabolizmu, a teda hnačky a riedku stolicu. Takto sa napríklad prejavujú problémy so štítnou žľazou. Je potrebné sa liečiť. Časté močenie môže byť spôsobené zvýšeným množstvom hormónov v nadobličkách. V prípade, že tento problém nie je včas diagnostikovaný a liečený, môže časom prerásť až v inkontinenciu.

 

Najskôr to môže začať tým, že vám rýchlejšie rastú chĺpky v podpazuší a na nohách a sú tiež tmavšie a silnejšie. Postupne sa ale môžu objavovať aj na neobvyklých miestach - napríklad na bruchu, na tvári alebo na prsiach. Zjavne nemáte v poriadku hormóny.

 

Nevysvetliteľné zmeny hmotnosti smerom nahor alebo nadol sú tiež častým príznakom hormonálnej nerovnováhy a zvyčajne napovedajú problémom so štítnou žľazou. Aj v tomto prípade radíme čo najrýchlejšie návštevu u lekára, ktorý navrhne ďalší postup.

 

Gynekologické problémy s opakovanými infekciami často súvisia s cukrovkou. Aj jej príčinou sú hormonálne problémy, v tomto prípade ide konkrétne o produkciu hormónu inzulínu.

 

Silné potenie a návaly horúčavy najmä v noci tiež najčastejšie poukazujú na hormonálne ťažkosti. Často sa objavujú pred nástupom menopauzy a v období klimaktéria. Je vhodné nechať si vyšetriť hladinu hormónov u lekára.

 

Oči niekedy akoby vystupujú z jamiek v prípade zle fungujúce štítnej žľazy, a teda aj hormónov, za ktorých produkciu je štítna žľaza zodpovedná. Vypúlené oči má na svedomí tzv. Basedowova choroba, ktorá sprevádza zvýšenú činnosť "štítovky".

 

Tuk na bruchu nemusí byť len známkou blížiaceho sa prechodu, ale aj hormonálnej nerovnováhy dlho pred ním. Tento problém sa niekedy objaví aj v prípade cýst na vaječníkoch - táto diagnóza tiež negatívne ovplyvňuje hormonálnu činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona