Sigmar Gabriel opäť šéfom SPD, s najhorším výsledkom od roku 2009

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:55 • 2 min
Sigmar Gabriel opäť šéfom SPD, s najhorším výsledkom od roku 2009

BERÍN - Delegáti zjazdu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v Berlíne zvolili dnes za jej predsedu opäť vicekancelára Sigmara Gabriela.

slovakia

left justify in out

Získal však len 74,3 percenta hlasov, čo je výrazne menej ako v roku 2013, keď ho podporilo 83,6 delegátov.

 

Zároveň je to jeho najhorší výsledok v doterajších štyroch hlasovaniach. Gabriel po oznámení výsledkov podľa agentúry DPA pripustil, že existujú členovia strany, ktorým sa jej smerovanie nezdá dosť ľavicové. Trojštvrtinová väčšina však teraz rozhodla, kam bude smerovať "a tak sa aj stane".

 

V takmer dvojhodinovom prejave pred hlasovaním Gabriel zopakoval svoj zámer stať sa v roku 2017 kancelárom. Delegátov zjazdu vyzval, aby sa nenechali znechutiť nízkymi voličskými preferenciami.

 

Ostrá kritika na adresu Gabriela zaznela podľa DPA od mládežníckej organizácie SPD. Jej predsedníčka Johanna Uekermannová mu vyčítala, že nerobí dôveryhodnú politiku a SPD podľa nej musí prejsť od slov k činom. Gabriel túto kritiku dôrazne odmietol.

 

Gabriel stojí na čele SPD od roku 2009, keď získal vo voľbe predsedu 94,2 percenta hlasov, no odvtedy jeho podpora kontinuálne klesá. Preferencie strany sa už niekoľko mesiacov pohybujú na úrovni okolo 25 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies