Sieť: Vláda by mala zahranično-politické kroky viac koordinovať s prezidentom

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:59 • 2 min
Sieť: Vláda by mala zahranično-politické kroky viac koordinovať s prezidentom

BRATISLAVA - Vláda SR a najmä jej predseda Robert Fico (Smer-SD) by mala svoje zahranično-politické kroky a úsilie podstatne užšie koordinovať s prezidentom Andrejom Kiskom. Na dnešnej tlačovej konferencii to po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v Poľsku vyhlásil líder Siete Radoslav Procházka. Aj na margo ukrajinského konfliktu apeloval na potrebu jednotného postoja predstaviteľov SR smerom navonok tak, ako to robí Poľsko.

slovakia

left justify in out

"To, čo hovorí náš premiér o vojne na Ukrajine, je počuť aj za hranicami. Na úrovní skutkov držíme líniu, prostredníctvom reverzného toku plynu na Ukrajinu sme ako štát urobili veľa. Akokoľvek nevhodné je premiérovo spochybňovanie európskej jednoty na domácej pôde, je dôležité, aby na úrovni politických postojov na pôde Európskej rady zostala jednota v skutkoch zachovaná," povedal Procházka s tým, že doma si môžeme vymieňať názory, ale smerom von musíme hovoriť jednotným hlasom.

 

Na margo Poľska Procházka povedal, že náš severný sused je odhodlaný urobiť všetko, čo treba pre ďalší rozvoj V4. "To je pozitívne. Poliaci V4 zďaleka nepotrebujú tak ako my, napriek tomu im na nej záleží. Rovnaký postoj však očakávajú aj od partnerov," upozornil s dôvetkom, že aj pre SR je toto regionálne partnerstvo nástrojom ako zvýšiť svoju vlastnú váhu v geopolitickom priestore.

 

Prioritou predsedníctva SR vo V4, ktoré potrvá do konca júna, musí byť podľa Procházku znižovanie energetickej závislosti od jedného zdroja, a teda vybudovanie plynovodu medzi Poľskom a Slovenskom či sprevádzkovanie plynovodu medzi Slovenskom a Maďarskom. "Na tieto účely je potrebné využiť naše líderstvo vo V4," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona