Sieť: Peniaze pre strany majú byť viazané na účasť vo voľbách

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 17:02 • 2 min
Sieť: Peniaze pre strany majú byť viazané na účasť vo voľbách

BRATISLAVA - Novovznikajúca strana Sieť navrhne doplniť volebné kódexy, o ktorých rokuje parlament, aby finančné príspevky pre politické strany boli viazané podľa účasti vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes líder strany Radoslav Procházka na tlačovej besede, ak by bola nižšia ako stopercentná volebná účasť, v NR SR by zostali voľné kreslá a strany by od štátu získali peniaze len za mandáty, ktoré obsadia podľa volebnej účasti. Ako Procházka vysvetlil, ak príde voliť 60 percent, tak sa obsadí 90 kresiel v 150 členom zákonodarnom zbore. Pri 60 percentnej účasti by dostali strany 60 percent z dnešnej výšky príspevku od štátu. Dnes si totiž príspevky na mandát rozdelia, ako keby prišlo 100 percent ľudí, pretože neobsadené mandáty si rozdelia v druhom skrutíniu.

 

Sieť tiež chce presadiť žreb ako nástroj spravodlivosti. Podľa návrhu Siete Ústredná volebná komisia by bola kreovaná inak. Bola by kreovaná žrebom zo stáleho zoznamu osôb, ktoré navrhnú generálny prokurátor a predsedovia Najvyššieho kontrolného úradu, Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR. ÚVK podľa Procházku potrebuje takúto imunitu od strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona