Sieť: Novela proti schránkovým firmám potrebuje zmeny

NETKY.SK • 25 November 2014, 14:03 • 2 min
Sieť: Novela proti schránkovým firmám potrebuje zmeny

BRATISLAVA - Vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi znemožniť získavať verejné zákazky, podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého potrebuje výrazné zmeny.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že súčasný vládny návrh nespĺňa ani jednu zo štyroch podmienok, aby mal význam a účinok. "Preto by ani nepredišiel opakovaniu škandálov a navrhneme s kolegyňou Luciou Žitňanskou zásadné zmeny k tomuto zákonu," informoval v utorok Beblavý agentúru SITA.

 

Ak má mať takýto zákon zmysel a účinok, musí podľa podpredsedu Siete spĺňať štyri podmienky. "Musí odkrývať toho, kto zo schránkovej firmy skutočne profituje, tzv. konečného užívateľa, nielen formálneho majiteľa. Musí riešiť narábanie s verejnými prostriedkami v rôznych formách, nielen verejné obstarávanie," upozornil Beblavý. Ako príklad uviedol kauzu CT prístroja, ktorú nemocnica v Piešťanoch chcela kúpiť za 1,6 mil. eur. Verejné obstarávanie slovenských nemocníc podľa opozičného poslanca vlani stálo 92 mil. eur. "Cez zdravotnú poisťovňu Dôvera si dve schránkové firmy (HICEE a Prefto) odliali len minulý rok viac ako 100 mil. eur," dodal. 

 

Za dôležitú pri verejnom obstarávaní považuje Beblavý aj verejnú kontrolu. "Teda, aby to nebolo ponechané len úradníkom, ktorí budú schránkovosť kontrolovať," uviedol Beblavý. Nevyhnutná je podľa neho aj vymáhateľnosť, čiže procesné nastavenie umožňujúce reálnu kontrolu v prípade pochybnosti, nielen formálne riešenie. 

 

Za vylepšenie vládnej novely proti schránkovým firmám sa ešte v pondelok vyslovili viaceré opozičné strany. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic (predseda hnutia NOVA) tvrdí, že súčasný návrh sa dá ľahko obísť a je nedokonalý. "Podstatné nie je poznať iba vlastnícku štruktúru, ale toho, kto je konečným užívateľom výhod. Toto zákon premiéra Fica nerieši. Navrhneme v pozmeňujúcom návrhu, aby súťažiaci v čestnom vyhlásení museli uviesť, kto je konečný užívateľ výhod. Po výhre vo verejnom obstarávaní to bude musieť víťaz doložiť aj dokladmi z banky,“ priblížil Lipšic. Banky podľa neho majú informácie o konečných užívateľoch výhod, čo im umožňuje zákon o praní špinavých peňazí, budú teda vedieť víťazom tendrov za verejné peniaze dávať tieto doklady. 

 

Cieľom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý na návrh premiéra Roberta Fica schválila vláda 20. novembra, je znemožniť schránkovým firmám uchádzať sa o získavanie zákaziek z verejných zdrojov. Na verejnom obstarávaní sa budú môcť zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou. Na verejnom obstarávaní sa nebudú môcť zúčastniť firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť 10 % a viac. Ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť. Prístup k verejnému obstarávaniu budú mať zakázaný tiež firmy, v ktorých majú podiel 10 % a viac verejní funkcionári, vrátane členov vlády a poslancov. 

 

Vláda očakáva, že týmito opatreniami sa umožní účinnejšia kontrola a adresnosť finančných prostriedkov, ktoré štát prerozdeľuje príjemcom zákaziek z verejných zdrojov. Národná rada SR má o novele zákona o verejnom obstarávaní rokovať v skrátenom konaní na terajšej schôdzi, ktorá sa začala v utorok popoludní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona