Sieť kaviarní Starbucks zaplatila v Británii po štyroch rokoch prvú firemnú daň

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 14:53 • 2 min
Sieť kaviarní Starbucks zaplatila v Británii po štyroch rokoch prvú firemnú daň

LONDÝN - Americká spoločnosť Starbucks oznámila, že v Británii zaplatila firemnú daň vo výške 5 miliónov libier (5,86 milióna eur). To znamená prvú takúto daň od roku 2009. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa najväčšej kaviarenskej siete na svete uviedla, že firma vypočula svojich zákazníkov a ďalších 5 miliónov libier plánuje zaplatiť ku koncu roka. Spoločnosť sa pre tento krok rozhodla potom, ako sa minulý rok dostala pod ostrú paľbu kritiky britských politikov a zákazníkov za neplatenie daní napriek vysokým tržbám. Navyše, minulý týždeň sa lídri krajín skupiny G8 dohodli na spolupráci v boji proti daňovým únikom.

Spoločnosť má v Británii približne 700 prevádzok, no za 14 rokov zaplatila na firemných daniach len 8,6 milióna libier a v posledných štyroch rokoch nezaplatila dokonca nič. A to napriek tomu, že minulý rok dosiahol reťazec v krajine tržby zhruba 400 miliónov libier. Spoločnosť využívala fakt, že v Holandsku môže platiť nižšie dane, a tak si daňové povinnosti uplatňovala tam.

Po ostrej kritike v minulom roku, spustení vyšetrovania v britskom parlamente a výzvach na bojkotovanie jej prevádzok Starbucks oznámil, že zvýši platby do britskej štátnej pokladnice. "Vypočuli sme našich zákazníkov a rozhodli sme sa, že približne 10 miliónov libier zaplatíme na daniach tento rok a ďalších 10 miliónov v roku 2014," povedala hovorkyňa firmy Starbucks.

Britský parlamentný výbor pre verejné financie počas vypočúvania vedenia firmy uviedol, že je "až na neuverenie, že Starbucks prakticky každý rok vykazuje na britskom trhu straty". Hovorkyňa spoločnosti teraz oznámila, že spoločnosť "pristúpila k opatreniam na dosiahnutie ziskovosti v Británii". Súčasťou týchto krokov bude zatvorenie alebo presunutie stratových prevádzok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies