Sieť hotelov končí s klietkovými vajcami, dotkne sa to aj bratislavských hotelov

NETKY.SK • 19 November 2019, 21:14 • 2 min
Sieť hotelov končí s klietkovými vajcami, dotkne sa to aj bratislavských hotelov

BRATISLAVA - Známa globálna sieť hotelov Radisson dnes zverejnila svoj záväzok ukončiť používanie vajec z klietkového chovu vo všetkých svojich vlastných ako aj licencovaných prevádzkach na svete a to najneskôr do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Globálna sieť hotelov Radisson zverejnila záväzok ukončiť používanie vajec z klietkového chovu v celej svojej globálnej sieti. Dotkne sa to aj jej bratislavských hotelov Carlton a ParkInn, sídliacich v centre mesta.

 

Tento záväzok sa bude týkať ako celých, tak aj tekutých vajec, a prísadových vajec vo výrobkoch z nich. Spoločnosť sa zároveň zaviazala tento záväzok zverejniť vo všetkých kľúčových miestnych jazykoch, vrátane Slovenčiny a každoročne informovať o napĺňaní tohto záväzku verejnosť. Radisson sa tak zaradil medzi najväčšie hotelové siete sveta, ktoré takéto záväzky nedávno prijali.

 

Klietkový chov tvorí v súčasnosti najhoršiu alternatívu pre sliepky. Znamená pre ne celý život strávený v stiesnenej klietke, v ktorej nemôžu robiť nič čo je pre ne prirodzené a dôležité. Významné spoločnosti po celom svete sa odvracajú od používania vajec z klietkového chovu.

 

 

Medzi hotelmi už s vajcami z klietkového chovu medzičasom skončili napríklad siete Wyndham Worldwide, Accor Hotels, Hilton, Best Western, či InterContinental. Spomedzi výrobcov potravín sú to napríklad giganti ako Nestlé, Mondelez či Unilever, reštaurácie McDonald‘s a Subway, či cateringové siete Sodexo či Compass Group, ale aj maloobchodné siete REWE, Aldi, Tesco alebo Lidl. Na Slovensku už takéto záväzky prijali aj reťazce Tesco, Lidl, Billa, Kaufland, Kraj, Terno a Delia, ktoré spoločne pokrývajú 75% maloobchodného trhu. Posledným veľkým reťazcom, ktorý u nás takýto záväzok ešte nemá, je COOP Jednota.

 

Od klietkového chovu sa odvracia aj slovenská verejnosť. Podľa prieskumu agentúry Focus z januára 2019, by 54 % Slovákov a Sloveniek postavilo klietkový chov mimo zákon, 52 % si myslí, že by vôbec nemali byť v ponuke obchodov a reštaurácií, a 50 % je pripravených priplatiť si za lepšie podmienky sliepok. To sa premietlo aj do podpory kampane za ukončenie klietkového chovu Viac neznesiem!, ktorú vedie združenie Humánny pokrok, a ktorú už podpisom podporilo viac než 20 000 ľudí.

 

 

“Záväzok hotelov Radisson ukazuje, že odklon od krutosti voči sliepkam je silný naprieč všetkými sektormi a netýka sa len výrobcov potravín a obchodov. Na Slovensku patrí však zatiaľ k prvým hotelom, ktoré takýto záväzok zverejnili. Nepochybujeme však o tom, že čoskoro sa pridajú aj ďalšie a Slovensko dobehne štandardy vyspelých krajín Európy,” doplnil koordinátor kampane Martin Smrek.

 

Dni klietkového chovu v EÚ môžu byť už čoskoro zrátané. Európska občianska iniciatíva Koniec doby klietkovej totiž vyzbierala na podporu zákazu klietok v celej EÚ viac než 1.6 milióna podpisov a zákazom klietok v celej živočíšnej výrobe sa tak už čoskoro bude zaoberať Európsky parlament.

 

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Presadzujú udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť.

 

Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu. V roku 2019 presadilo združenie zákaz kožušinového chovu na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies