Sieť európskych džihádistov má spojitosť s útokmi na USA

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 12:57 • 2 min
Sieť európskych džihádistov má spojitosť s útokmi na USA

LONDÝN - Teroristi, ktorí vlani v novembri a v marci tohto roku spáchali útoky v Paríži a Bruseli, a podozriví z terorizmu zadržaní minulý týždeň v Británii mohli byť súčasťou medzinárodnej siete existujúcej už viac ako 15 rokov, napísal dnes britský denník The Independent.

slovakia

left justify in out

Tajné služby sa domnievajú, že po tom, ako v roku 2011 vypukla kríza v Sýrii, teroristi len zaktivizovali svoju činnosť, pričom však predtým celé roky udržiavali kontakty medzi pevninskou Európou a Britániou.

 

Denník ako príklad uvádza prípad Abdelrahmana Amerouda, ktorého koncom marca zadržali v Belgicku pre podozrenie zo spoluúčasti na príprave atentátu vo Francúzsku odhaleného vo vysokom štádiu príprav. Ameroud bol v roku 2005 vo Francúzsku odsúdený na sedem rokov väzenia za spoluúčasť na vražde vodcu Severnej koalície v Afganistane, legendárneho veliteľa Ahmada Šáha Masúda. Jeho vraždu, ktorá sa odohrala v roku 2001 - krátko pred teroristickými útokmi na USA - mohol zorganizovať vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin, tvrdí The Independent.

 

Tento zločin mohol byť súčasťou plánu na prípravu útokov na USA z 11. septembra 2001, napísal britský denník.

Masúdovi vrahovia boli Belgičania severoafrického pôvodu - podobne ako aj páchatelia nedávnych útokov v Európe, poznamenáva denník.

 

The Independent ďalej tvrdí, že mnohí teroristi v rokoch 2000-01 navštevovali tú istú mešitu vo Finsbury Parku na severe Londýna, v ktorej ako kazateľ pôsobil radikálny abú Katáda, vydaný v roku 2013 Britániou do Jordánska.

Katádovým nástupcom sa po jeho deportácii stal Djamel Beghala, Francúz alžírskeho pôvodu, ktorý sa stal mentorom Cherifa Kouachiho, jedného z páchateľov masakry v redakcii francúzskeho satirického týždennika Charlie Hebdo z januára roku 2015.

 

Beghal sa stretol aj s páchateľom ďalšieho januárového útoku v Paríži - Amédym Coulibalym - a jeho partnerkou Hayet Boumeddienovou. Bol to práve Beghal, kto podľa Independentu zosnoval útok na americké veľvyslanectvo v Paríži, ktorý sa mal odohrať v roku 2001, ale bol prezradený.

 

Britský denník tiež pripomína už známy fakt, že niektorí z podozrivých zo spáchania nedávnych útokov v európskych metropolách vlani v lete navštívili Britániu. Boli to spolupáchateľ útoku na bruselskom letisku Zaventem Mohamed Abrini, známy aj ako "muž v klobúku", a Abdelhamid Abaaoud, považovaný za plánovača atentátov v Paríži.

 

Britské médiá priniesli správy o tom, že Abrini, podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli i Paríži, cestoval vlani do Birminghamu a fotografoval tamojší futbalový štadión. Birmingham mal podľa britskej tlače vlani navštíviť aj Abdelhamid Abaaoud, ktorý mal vo svojom mobilnom telefóne fotografie z tohto britského mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona