Sieť chce zlúčiť niekoľko dávok na dieťa do jedného rodičovského konta

NETKY.SK • 21 September 2015, 13:14 • 2 min
Sieť chce zlúčiť niekoľko dávok na dieťa do jedného rodičovského konta

BRATISLAVA - Jedno rodičovské konto s flexibilným čerpaním namiesto šiestich rôznych dávok na deti presadzuje mimoparlamentná strana Sieť. Účet, na ktorom by mali rodičia 12.000 eur na každé dieťa maximálne do jeho štyroch rokov, podľa nej zníži administratívnu záťaž a zavedie férový prístup. Informovali o tom predstavitelia strany na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Rodičovské konto má pomôcť najmä rodinám s malými deťmi, ktorým počas materskej alebo rodičovskej dovolenky začne chýbať jeden príjem. „Sme presvedčení o tom, že tento príjem by mal byť adekvátne a férovo kompenzovaný práve štátom, pretože chceme, aby sa na Slovensku rodilo čo najviac detí. Máme záujem pozitívne ovplyvňovať populačnú politiku na Slovensku a udržať krajinu ekonomicky aktívnu, aby nám ďalej nestarla,“ zdôvodnila vedúca pracovnej skupiny Siete pre oblasť rodinnej politiky Simona Petrík.

 

Konto podľa nej výrazne zníži administratívnu záťaž, s ktorou sa rodičia detí do troch rokov stretávajú pri vybavovaní súčasných piatich až siedmich dávok, na ktoré majú nárok. Novinka má zlúčiť všetky tieto príspevky do jednotnej sumy 12.000 eur, ktorá sa po narodení dieťaťa pripíše na rodičovské konto. „Rodičia si ho budú môcť čerpať podľa svojich potrieb. V prvej fáze je toto konto určené len pracujúcim rodičom,“ vysvetlila Petrík.

 

Za druhú výhodu konta považuje flexibilitu čerpania prostriedkov. Rodičia sa na začiatku rozhodnú, počas akej doby chcú peniaze čerpať, a na základe toho im bude mesačne posielaná konkrétna suma, a to do dvoch až štyroch rokov dieťaťa. Vyberať si ich budú môcť aj jednorazovo do výšky 10 % konta. „Flexibilita čerpania prostriedkov pomôže práve rodičom, ktorí sa chcú vrátiť do práce skôr ako po troch rokoch. Tým pádom môžu počítať s vyššou mesačnou sumou do rozpočtu a hlavne neprídu o peniaze, na ktoré majú nárok,“ uviedla Petrík.

 

Rodinné konto má férovým prístupom zaistiť pre každé dieťa v rodine rovnakú štartovaciu čiaru. Rovnaká suma bude totiž vyplácaná na každé dieťa osobitne, nezávisle od počtu detí v rodine. Ako Sieť upozornila, súčasný systém diskriminuje matky, ktoré chcú mať viac detí v rozmedzí troch rokov, pretože na každé ďalšie okrem prvého dostávajú len asi 40 eur a zároveň neexistuje súbeh materskej a rodičovského príspevku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies