Sieť chce sporiteľom umožniť vstup do a výstup z 2. piliera každých päť rokov

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:15 • 2 min
Sieť chce sporiteľom umožniť vstup do a výstup z 2. piliera každých päť rokov

BRATISLAVA - Ľudia by mali mať možnosť v pravidelných päťročných intervaloch a za spravodlivých podmienok vystúpiť a vstúpiť do dôchodkového sporenia.

slovakia

left justify in out

Takéto opatrenie chce presadiť strana Sieť. Ide o jeden zo štvorice návrhov, ktorými chce strana Radoslava Procházku zjednodušiť dôchodkový systém.
     

"Návrh nahradí nepredvídateľnosť a chaos jednoduchým spôsobom, ktorý dá samotným sporiteľom možnosť bezpečne a slobodne sa rozhodnúť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Procházka. Sieť žiada aj odstránenie diskriminácie 1,5 milióna ľudí, ktorí sporením si na dôchodok pomáhajú štátu. "Ten im to vracia tak, že im z nároku na dôchodok z prvého piliera berie oveľa viac, ako smie. Trestá ich, pričom namieste by bola skôr odmena," poznamenal Procházka.
     

Jeho strana by chcela tiež umožniť zlúčiť povinné a dobrovoľné sporenie, čiže druhý a tretí pilier. Sporiteľov by chcela Sieť odmeňovať tým, že by im dala možnosť po skončení doby sporenia slobodne nakladať so svojimi úsporami nad rámec povinného mesačného minima. Povinné mesačné minimum by bolo vyplácané ako pravidelný dôchodok.
     

Podľa podpredsedu Siete Miroslava Beblavého by to malo fungovať tak, že človeku, ktorý už môže odísť do dôchodku, sa vypočíta, aký má dôchodok z prvého piliera. Ak bude vyšší ako minimálny, tak všetky úspory by mali zostať sporiteľovi. "Ak je to z prvého piliera menej ako je minimálny dôchodok, tak by DSS-ka mala previesť do sociálnej poisťovne sumu, ktorá podľa štátom určeného vzorca bude zodpovedať tomu rozdielu," doplnil.
     

Všetky opatrenia chce Sieť predložiť v parlamente prostredníctvom nezaradených poslancov Miroslava Beblavého a Martina Fedora, ktorí sú členmi Siete. Poslanci navrhnú uznesenie, ktorým má Národná rada SR požiadať vládu SR pripraviť spolu s poslancami zmeny na ochranu dôchodkového sporenia, odstránenie diskriminácie sporiteľov v dôchodkovom sporení pri určení dôchodku zo sociálneho poistenia, možnosť za spravodlivých podmienok a v zákonom určených intervaloch vstúpiť do a vystúpiť z dôchodkového sporenia a zníženie nákladov na dôchodkové sporenie cez možnosť spoločnej správy povinného a doplnkového dôchodkového sporenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies