Sieť chce, aby štát odkúpil časť pohľadávok voči Váhostavu

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 16:20 • 2 min
Sieť chce, aby štát odkúpil časť pohľadávok voči Váhostavu

BRATISLAVA - Strana Sieť navrhuje, aby štát odkúpil neuspokojené pohľadávky od živnostníkov a malých podnikateľov voči stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s., ktorá je v reštrukturalizácii.

slovakia

left justify in out

Po odkúpení týchto pohľadávok by mal štát v plnej miere odškodniť veriteľov a žiadať primeraný podiel vo Váhostave podľa výšky pohľadávok. "Títo ľudia dnes potrebujú bezprostrednú pomoc. Toto je najpriamejšie riešenie ich situácie," povedal v stredu predseda Siete Radoslav Procházka.

 

Poslanci parlamentu za Smer-SD, ktorí v stredu nepodporili návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý mohol poškodeným veriteľom Váhostavu pomôcť, by si podľa Siete mali až do ich úplného odškodnenia ponechať len 15 % svojich platov. Taký podiel zo svojich pohľadávok voči Váhostavu by totiž mali dostať dodávatelia tejto spoločnosti podľa návrhu jej reštrukturalizačného plánu. 

 

"Ak má 15 percent stačiť stovkám malých staviteľov a ich rodinám, musí stačiť aj poslancom. A ten zvyšok (platu) nech pošlú rodinám podnikateľov, ktorí na to, aby mohli zaplatiť štátu DPH, daň z príjmu, odvody za zamestnancov, si musia brať úvery," uviedol Procházka. "Pred voľbami títo ľudia počuli, že si zaslúžia istoty. Jediná istota, ktorej sa dočkali, je to, že zoznam ľudí, ktorí si zaslúžia istoty, vedie centrála vládnej strany a na vrchole tohto zoznamu tróni majiteľ Váhostavu," dodal. 

 

Návrh reštrukturalizácie Váhostavu považuje Sieť za zločin na živnostníkoch a malých podnikateľoch. "Tu sa stala lúpež pod ochranou štátu a štát bol v tomto prípade komplicom. Obeťou sú poškodení, ktorých štát nielen poškodil, ale firme Váhostav aj efektívne pomáha," vyhlásil poslanec Andrej Hrnčiar. Sieť podľa neho nepoľaví v ochrane živnostníkov a bude opakovane predkladať v parlamente príslušné návrhy. Strana napríklad navrhovala, aby veritelia pri reštrukturalizácii firmy mali úplnú záruku na získanie akcionárskeho podielu na úrovni výšky pohľadávky. 

 

Váhostav za posledných desať rokov získal od štátu podľa portálu znasichdani.sk sám , alebo spolu s partnermi v združeniach, zákazky za 1,029 mld. eur. Majetok Juraja Širokého, ktorý stojí za Váhostavom, mal mať pred jeden a pol rokom podľa odhadov médií hodnotu zhruba 250 mil. eur. "S takýmito zákazkami firmy, platenej z našich daní, a majetku jej ústredného predstaviteľa by naozaj nemusel byť problém zaplatiť ľuďom, ktorí v prípade schválenia reštrukturalizačného plánu prídu o 89 mil. eur," priblížil expert Siete na makroekonomiku a podnikanie Robert Auxt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies