Šieť by chcela dať do školstva do roku 2020 o 30 percent viac peňazí

NETKY.SK • 27 August 2015, 11:37 • 2 min
Šieť by chcela dať do školstva do roku 2020 o 30 percent viac peňazí

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Sieť sa zaviaže, že ak dostane príležitosť vládnuť, do roku 2020 dá do školstva o 30 percent viac peňazí v pomere k HDP, ako štát dáva dnes.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder mimoparlamentnej strany Sieť Radoslav Procházka, ktorý predstavil piatu prioritu Siete – kvalitné verejné služby s tým, že o tomto záväzku bude strana hovoriť na sneme 1. septembra v Prešove.

 

"Investície do vzdelania sú tou najnávratnejšou a najefektívnejšou investíciou, ktorú si spoločnosť môže dovoliť. My sme v tomto štáte dlhé desaťročia investovali do hardvéru, ako betón, železo, cesty. Ale skutočný kapitál Slovenska je v jeho ľuďoch, v softvéri," vysvetlil Procházka.

 

Predseda strany zároveň predstavil novú vedúcu pracovnej skupiny Siete pre vzdelávanie, ktorou sa stala Zuzana Zimenová. Pôvodným povolaním učiteľka roky pôsobí ako nezávislá analytička a editorka portálu Noveskolstvo.sk.

 

"Sieť je strana vzbudzujúca dôveru v prísľube, že jej ide najmä o ľudí a chce spraviť poriadok vo verejných službách, teda aj v oblasti vzdelávania. Aby mohol vzdelávací systém fungovať dobre, musí stáť na dobrých základoch. Sieť má dobré návrhy, detailné programy predstavíme po septembrovom sneme Siete," povedala Zimenová.

 

Zároveň však naznačila hlavnú líniu. Vo sfére materských škôl chce Sieť flexibilnejšie vzdelávanie a starostlivosť o deti, ktorá by bola viac prispôsobená pracovným možnostiam rodičov. "Aby rodičia mohli svoje deti dávať do škôlok aj na dlhší čas alebo skôr, ak to potrebujú," uviedla Zimenová. Na základných školách chce zase otvoriť priestor pre učiteľov, aby mohli s deťmi pracovať viac na individuálnej báze. V prípade vysokých škôl zase strana hovorí napríklad o zavedení listiny práv študentov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona