Šieste kolo mierových rozhovorov o Sýrii sa začne už tento mesiac

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 08:46 • 2 min
Šieste kolo mierových rozhovorov o Sýrii sa začne už tento mesiac

ŽENEVA - Nové, v poradí šieste kolo ženevských mierových rozhovorov o Sýrii medzi zástupcami vlády a opozície by sa malo začať 16. mája.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v pondelok osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, uviedla agentúra AP. Rozhovory sprostredkované OSN doteraz nepriniesli podstatný pokrok. Kým úvodné kolá boli venované prevažne určovaniu programu rokovaní, zatiaľ posledné marcové sa už venovalo konkrétnym otázkam, ako sú budúca vláda, vypracovanie novej ústavy, voľby a boj proti terorizmu.

 

Jedným zo sporných bodov je budúcnosť prezidenta Bašára Asada. Paralelne so Ženevou prebiehajú z iniciatívy Ruska, Iránu a Turecka rokovania medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a povstalcami aj v kazašskom hlavnom meste Astana. Zatiaľ čo prvé sú zamerané viac na politickú budúcnosť Sýrie, cieľom rokovaní v Astane je predovšetkým udržanie prímeria.

 

Rusko sa v súčasnosti snaží získať v Bezpečnostnej rade OSN podporu pre dohodu o vytvorení tzv. bezpečnostných zón v Sýrii, ktorých dosiahlo vo štvrtok s Iránom a Tureckom v Astane. De Mistura, ktorý bol v Astane ako pozorovateľ, označil túto dohodu za "významný, sľubný a pozitívny krok správnym smerom".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies