Siemens obmedzuje aktivity v Iráne, reaguje na sankcie USA

NETKY.SK • 24 August 2018, 13:46 • 2 min
Siemens obmedzuje aktivity v Iráne, reaguje na sankcie USA

MNÍCHOV - Nemecký priemyselný koncern Siemens sa rozhodol obmedziť svoje aktivity v Iráne po tom, ako USA zaviedli prvé kolo sankcií voči Teheránu.

slovakia

left justify in out

Uviedla to nemecká spoločnosť. Siemens informoval, že "prijme adekvátne opatrenia s cieľom dostať svoje aktivity v Iráne do súladu s meniacou sa situáciou". Ako dodal, firma bude pokračovať v dodržiavaní všetkých exportných obmedzení a pravidiel "vrátane amerických sekundárnych sankcií".

 

Sankcie USA voči Iránu nasledovali po májovom oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Washington odstupuje od jadrovej dohody mocností s Iránom z roku 2015.

 

Súčasťou odstúpenia od dohody je aj opätovné zavedenie sankcií. Začiatkom augusta USA spustili prvé kolo zahrňujúce obchod s drahými kovmi, nákup amerických dolárov a automobilový priemysel. Tvrdšie sankcie však prídu v novembri, keď sa dotknú aj vývozu ropy z Iránu.

 

Siemens je ďalšou z viacerých európskych firiem, ktoré sa pre Trumpove hrozby sťahujú z iránskeho trhu napriek tomu, že Európska únia odmieta od dohody odstúpiť a so sankciami voči Iránu nesúhlasí. Prijala aj opatrenia na pomoc európskym firmám, ktoré by mohli doplatiť na odvetu USA za neprispôsobenie sa požiadavkám Washingtonu.

 

Mnohým európskym podnikom sa však stále vypláca prispôsobiť sa skôr Washingtonu než Bruselu, keďže americký trh je pre ne kľúčový. Pôvodné plány v Iráne už odložila nemecká automobilka Daimler a viaceré veľké banky sa stiahli z financovania projektov v blízkovýchodnej krajine.

 

Krok Siemensu privítal americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell. V tejto súvislosti na Twitteri uviedol, že "sankcie fungujú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies