Siemens chce predložiť ponuku na kúpu Alstomu spolu s Mitsubishi

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 17:39 • 2 min
Siemens chce predložiť ponuku na kúpu Alstomu spolu s Mitsubishi

PARÍŽ - Nemecká priemyselná skupina Siemens sa obrátila na svojho japonského súpera Mitsubishi Heavy Industries (MHI) a požiadala ho, aby sa spolu s ňou uchádzal o energetickú divíziu francúzskeho koncernu Alstom.

slovakia

left justify in out

Siemens a MHI potvrdili, že spojili svoje sily a do 16. júna vyhodnotia svoje možnosti a rozhodnú sa, či predložia Alstomu svoju ponuku.
     

O energetickú divíziu francúzskej spoločnosti má záujem aj americký konglomerát General Electric (GE), ktorý ponúkol Alstomu za jej prevzatie 12,53 miliardy eur. Ak uspeje, bude to najväčšia akvizícia v histórii GE.
     

Generálny riaditeľ Mitsubishi Šuniši Mijanaga verí, že jeho firma môže výraznou mierou prispieť k vyriešeniu otázky, koho si zvoliť spomedzi uchádzačov. A šéf Siemensu Joe Käser sa podľa vlastných slov "teší na spoluprácu s MHI, ktorej výsledkom by mohlo byť dlhodobé riešenie pre Alstom, MHI aj Siemens".
     

Siemens zvažuje predloženie ponuky na prevzatie energetickej divízie Alstomu od apríla, keď vyšlo najavo, že francúzska skupina rokuje s GE.
     

Alstom je priekopníkom vo výrobe rýchlovlakov TGV. Svoju energetickú divíziu, ktorá vyrába turbíny pre uhoľné a plynové elektrárne, jadrové reaktory, veterné parky a systémy na prenos a distribúciu elektriny, chce predať, aby sa mohol sústrediť práve na výrobu dopravných prostriedkov.
     

Vedenie Alstomu naznačilo, že je naklonené skôr návrhu GE a upozornilo, že získaná hotovosť mu umožní znížiť firemné dlhy a zlepšiť prístup na svetové trhy. Sľúbilo však, že zváži aj návrh Siemensu, ktorý má zase podporu vlády. Francúzska vláda totiž zvykne v prípade, že nejaká veľká korporácia rokuje o predaji časti svojich domácich závodov zahraničnému investorovi, zasahovať do procesu rozhodovania a Alstom nie je výnimkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies