Siekel: Začali sme novú formu dialógu a spolupráce

NETKY.SK • 30 November 2016, 16:15 • 2 min
Siekel: Začali sme novú formu dialógu a spolupráce

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan prijal v stredu nového prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Antona Siekela, s ktorým diskutovali o budúcej spolupráci v oblasti podpory športu, talentovanej mládeže a slovenskej reprezentácie.

slovakia

left justify in out

"Vymenili sme si aj názory na účasť slovenskej výpravy na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde sme ocenili mimoriadne kvalitné výkony našich mladých športovcov, ako aj sprievodné tímy, ktoré sa podieľali na ich účasti. Takisto sme sa dotkli nedávno schváleného Zákona o športe, ktorý pozitívne nastavuje podporu pre mladých talentovaných športovcov. Po novele, ktorá bola predložená v Národnej rade SR v utorok, sme takisto diskutovali aj o podpore zdravotne znevýhodnených športovcov. Som veľmi rád, že sme našli veľa spoločných tém. Teším sa na spoluprácu so slovenským olympijským hnutím, ktoré budeme podporovať," uviedol Plavčan na stredajšom tlačovom brífingu.

 

Aj nový šéf SOV ocenil spoločné stretnutie s ministrom školstva. "Som rád, že sme začali novú formu dialógu. Slovenský olympijský výbor bude mať do budúcna veľkú ambíciu, aby sa mu podarilo zastrešiť športové hnutia na Slovensku, a práve z ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu vyšiel jasný signál, že o ten dialóg je veľký záujem. Som veľmi rád, že sme sa stretli a začali novú formu spolupráce," povedal Siekel, ktorý vo funkcii vystriedal Františka Chmelára. Nový prezident SOV získal v 1. kole sobotňajšej voľby nadpolovičnú väčšinu 88 zo 107 platných hlasov.

 

Išlo zatiaľ iba o prvé formálne stretnutie, v ktorom minister školstva a šéf SOV naznačili budúce kroky. "O konkrétnych projektoch pre jednotlivé športy budeme hovoriť neskôr," pokračoval Plavčan. "Konkrétne sumy určuje schválený Zákon o športe. Ten uvádza, že pre uznané športy budú finančné prostriedky rozdelené tak, aby 35 percent išlo na športujúcu mládež a talenty. Budeme sa odrážať práve od tejto skutočnosti." Minister sa v tejto súvislosti vyjadril aj k novele Zákona o športe. Na zákone sa pracovalo dlhodobo, platný bol od januára, napriek tomu už po pár mesiacoch prišlo k zmenám.

 

"Zákon o športe bol úplne nový zákon. Aj v minulosti bolo treba pri nových zákonoch nanovo urobiť filozofiu. Napríklad aj Zákon o uznávaní odborných kvalifikácií či Zákon o vysokých školách mali pomerne vysoký počet noviel. Napráva sa to, čo je potrebné z hľadiska praxe, ak bolo niečo nedostatočné. Predpokladám, že v budúcnosti bude treba Zákon o športe ďalej jemne ladiť na základe jeho účinnosti v praxi. Je to bežný proces. Oceňujem, že novela určila percentuálne hranice. Napríklad 15 percent z finančných prostriedkov je možné použiť na administratívne účely. Jednotlivé uznané športy teraz vedia, že toto je hranica, za ktorú nemôžu ísť," podotkol Plavčan.

 

Na základe pozmeňujúceho návrhu poslancov Dušana Tittela a Tibora Jančulu sa futbal a hokej vyňali zo spoločného finančného koláča pre národné športové zväzy a budú mať zákonom samostatne garantovaný minimálny podiel. To by malo pomôcť najmä menším zväzom. "Nechceme rozlišovať malé či veľké zväzy. Hľadáme čo najspravodlivejšie rozdelenie finančných zdrojov. Táto novela tomu napomôže. Myslím si, že aj športové zväzy pochopili účel novely a súhlasia s nami," dodal Siekel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies