Siedmy diel vesmírnej ságy Hviezdne vojny vyniesol rekordných 517 mil. USD

NETKY.SK • 21 December 2015, 07:36 • 2 min
Siedmy diel vesmírnej ságy Hviezdne vojny vyniesol rekordných 517 mil. USD

LOS ANGELES - Siedmy diel ságy Hviezdne vojny pod názvom Sila sa prebúdza doteraz na predaji lístkov po celom svete vyniesol galaktických 517 miliónov USD (477,11 milióna eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predaj lístkov v samotných USA a Kanade cez víkend zarobil rekordných 238 miliónov USD, pričom odhady hovorili o 220 miliónoch USD. Hviezdne vojny tak výrazne prekonali aj júnovú premiéru Jurského sveta, ktorá zarobila rekordných 208,8 milióna USD.

 

 

Siedmy diel ságy už zlomil niekoľko filmových rekordov a získal si priaznivú odozvu divákov aj kritikov. Len v piatok 18. decembra, čo bol prvý kompletný deň v amerických kinách, vyniesol 120,5 milióna USD. Ide o historicky najvyššiu sumu, ktorú film na predaji lístkov zarobil za jediný deň. K tomu je potrebné pripočítať 57 miliónov USD, ktoré zaplatili fanúšikovia pri večerných premiérach vo štvrtok 17. decembra.

 

Nový diel Hviezdnych vojen, ktorý režíroval J.J. Abrams, má veľkú šancu stať sa najvýnosnejším filmom v histórii. Podľa niektorých analytikov by mohol prekonať súčasného rekordmana Avatar, ktorý od svojej premiéry v decembri 2009 zarobil až 2,8 miliardy USD.

 

Film "Sila sa prebúdza" sa začal premietať po celom svete od stredy 16. decembra. Predaj lístkov v zahraničí do piatku dosiahol 129,5 milióna USD, keď film zlomil rekordy premiérovej návštevnosti v Británii, Nemecku, Austrálii, Brazílii a mnohých ďalších krajinách.

 

Prvý film z dnes už sedemdielnej ságy natočil a režíroval George Lucas v roku 1977. Disney kúpil jeho firmu Lucasfilm, ktorá produkovala Hviezdne vojny, v roku 2012 za 4 miliardy dolárov a prebudenie Sily stálo viac než 200 miliónov USD. Film sa už premieta vo všetkých krajinách s výnimkou Grécka a Indie, kam príde do kín 24. decembra. Čína, druhý najväčší filmový trh, stanovila debut na 9. januára.

 

(1 EUR = 1,0836 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies