Siedma cyklojazda pripomenula Svetový deň bez áut

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:08 • 2 min
Siedma cyklojazda pripomenula Svetový deň bez áut

Siedma cyklojazda pripomenula Svetový deň bez áut

slovakia

left justify in out

img

Príležitosť zažiť pokojnejšie ulice a ľudí bez starostí o auto ponúkla dnes Žilinčanom siedma cyklojazda, ktorá bola súčasťou Svetového dňa bez áut.
Podľa Martina Krištofa z občianskeho združenia (OZ) Mulica zostal nemenným iba štart cyklojazdy pri Turistickej informačnej kancelárii na námestí Andreja Hlinku. “Diskutujúci balík cyklistov, inlinerov a skaterov sa premiestnil na Vlčince a po ulici Vysokoškolákov na Veľký Diel do lesoparku, kde ich čakalo občerstvenie, hudba a cvičenie. OZ PRELES predstavilo okrem lanového parku aj nový interaktívny náučný chodník, ktorý vybudovalo počas leta v spolupráci s mestom Žilina,” informoval Krištof.
Na margo podmienok pre cyklistov v Žiline uviedol, že za obdobie siedmich cyklojázd je najreálnejším výsledkom dokončenie prvej cyklistickej trasy zo sídliska Vlčince do centra mesta. “Aj keď je to polovičné riešenie, pretože je na dvoch miestach prerušená a posledných 50 metrov nie je úplne vyznačených. Sme radi aj za to,” povedal Krištof.
Pripomenul, že cyklojazda prepojila snahu aj s projektom Naša Žilina, pripraveným nadáciou Pontis a prvýkrát bola benefičnou. Dobrovoľné príspevky budú použité na realizáciu projektu podporujúceho rovnoprávne prerozdelenie priestoru mesta pre alternatívne formy dopravy. Do tejto snahy sa zapojilo viacero firiem a jednotlivcov zo Žiliny, dodal Krištof.
Cyklojazda bola súčasťou Týždňa mobility, v rámci ktorého podpísal primátor Žiliny Ivan Harman Chartu mobility. Mesto sa v nej zaviazalo k novým trvalým opatreniam v prospech zdravšej mobility v meste. Ďalšími podujatiami boli výstava starých bicyklov či ekologická Pecha Kucha Night v Stanici Žilina-Zariečie, Otvorená ulica pre ľudí (a uzavretá pre automobily), Deň otvorených dverí v dopravnom podniku alebo odborný workshop na tému integrácie cyklistickej dopravy v Žiline, uzatvoril Krištof.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies