SIEA na veľtrhu Coneco 2016 poskytuje bezplatné energetické poradenstvo

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 18:39 • 2 min
SIEA na veľtrhu Coneco 2016 poskytuje bezplatné energetické poradenstvo

BRATISLAVA - O efektívnom využívaní energie sa môžu záujemcovia dozvedieť na veľtrhu Coneco/Racioenergia 2016 v Bratislave v expozícii Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) venovanej využívaniu obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

slovakia

left justify in out

Bezplatné energetické poradenstvo bude pre nich k dispozícii až do soboty 9. apríla, informoval riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor. Priestoru, v ktorom agentúra poskytuje energetické poradenstvo, dominujú podsvietené názorné schémy systémov na využívanie OZE. Tie úzko súvisia s témou, o ktorú je tento rok najväčší záujem. Návštevníci veľtrhu sa zaujímajú najmä o konzultácie súvisiace s národným projektom SIEA Zelená domácnostiam.

 

Rodinné a bytové domy sa vďaka nemu môžu uchádzať o poukážky na inštaláciu štyroch druhov zariadení na využívanie OZE. Prostredníctvom Operačného programu (OP) Kvalita životného prostredia je na tento účel do roku 2018 k dispozícii 45 miliónov eur z európskych a štátnych zdrojov. Celkom je do roku 2020 možné využiť prostriedky až do výšky 115 miliónov eur.

 

"Poradiť sa k nám prichádzajú najmä rodiny, ktoré plánujú novostavbu, ale aj zásadnú či čiastkovú rekonštrukciu a možnosť využívať obnoviteľné zdroje ich láka. Mnohí z nich majú len minimálne alebo skreslené informácie, ale dôležité je, že sa informujú vopred. Odporúčania našich špecialistov, ktorí otvorene hovoria o výhodách a obmedzeniach jednotlivých zariadení, ich niekedy prekvapia. No oceňujú, že im pomáhame zorientovať sa v problematike tak, aby si vedeli vybrať užitočné riešenia," uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

 

V expozícii SIEA sú znázornené rôzne schémy zapojenia fotovoltických systémov, solárnych kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel. Vďaka nim je možné jednoduchšie vysvetliť, ako jednotlivé zariadenia fungujú, ale aj to, ktoré komponenty sú pre ich životnosť dôležité. Domácnosť môže požiadať aj o podporu viacerých z nich. Konzultanti SIEA vedia záujemcom poradiť, na čo sa zamerať, aké sú najčastejšie chyby a na čo si dať pozor nielen pri výbere zariadenia, ale aj dodávateľa, ktorý má inštaláciu zabezpečiť. 

 

Špecialistov na úspory energie je možné nájsť v areáli výstaviska Incheba, v stánku 333, hala D. Pre tých, ktorí nemôžu na veľtrh prísť, sú konzultanti SIEA k dispozícii v poradenských centrách Žiť energiou v Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach. Projekt poradenstva je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom OP Kvalita životného prostredia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies