SIEA eviduje takmer tisíc nevyužitých poukážok na OZE

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 13:08 • 2 min
SIEA eviduje takmer tisíc nevyužitých poukážok na OZE

BRATISLAVA - Nie všetky slovenské domácnosti to mysleli vážne s využitím štátnej podpory na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE). Konštatovala to Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá celý projekt Zelená domácnostiam zastrešuje, a ktorá po dvoch kolách udeľovania podpory eviduje zo strany domácností takmer tisíc nevyužitých poukážok.

slovakia

left justify in out

"Napriek obrovskému počiatočnému záujmu platnosť veľkej väčšiny nevyužitých poukážok skončila už po 30 dňoch od vydania. Domácnosti ich totiž z rôznych dôvodov v stanovenom termíne neodovzdali zhotoviteľom a zhotovitelia ich nezarezervovali v informačnom systéme," uviedol pre portál vEnergetike.sk riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor.


Celkovo agentúra v prvom a druhom kole vydala 4 699 poukážok v hodnote viac ako 10 miliónov eur. "Keď zostala po prvom kole tretina poukážok neplatná, hovorili sme si, že projekt štartuje a všetci sa učíme. Elektronický systém žiadostí sme preto prepracovali, zverejnili sme upozornenia, doplnili sme vysvetlivky aj manuál, vďaka čomu sa podarilo predísť mnohým chybám z nepozornosti. Napriek tomu v druhom kole po 30 dňoch od vydania stratilo platnosť ďalších 500 poukážok," dodal Jambor.


Dôvodom nevyužitia všetkých vydaných poukážok bol najmä neuvážený prístup domácností. Tie totiž často ešte neboli definitívne rozhodnuté o využití štátnej podpory na kúpu a inštaláciu malej elektrárničky či teplárničky a niekedy ani nemali vyčlenené vlastné peniaze na spolufinancovanie.

 

"Ich informácie boli často povrchné, mali slabú alebo vôbec žiadnu vedomosť o tom, čo im zariadenie prinesie. Určite k tomu prispeli aj niektorí zhotovitelia, pretože dostatočne neinformovali domácnosti o aktuálnych podmienkach podpory a niektorí ich ubezpečovali, že sa nemusia o nič starať, pretože všetko vybavia za nich. Takýto nábor mal viaceré negatíva,“ konštatoval Jambor s tým, že o poukážky majú žiadať iba tie domácnosti, ktoré sú definitívne rozhodnuté a pripravené na inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energie.


Počet neplatných poukážok na inštaláciu obnoviteľných zdrojov môže podľa SIEA ešte narastať. "Definitívne číslo bude známe začiatkom júna. V každom prípade hneď ako domácnosť zistí, že poukážku nevyužije, treba čím skôr požiadať zhotoviteľa, aby jej rezerváciu zrušil. Uvoľnené prostriedky sa tak budú môcť presunúť do ďalších kôl, z ktorých najbližšie je naplánované v druhom štvrťroku tohto roka,“ uzavrel Jambor.


Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu.

 

Príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie pokrýva v priemere 30 a maximálne 50 percent z celkových oprávnených výdavkov na systém. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies