Sicília skrývala najstaršie víno na svete: Pochádza zo staroveku!

NETKY.SK • 31 August 2017, 11:29 • 2 min
Sicília skrývala najstaršie víno na svete: Pochádza zo staroveku!

Americkí výskumníci objavili na Sicílii pozostatky červeného vína, ktoré pochádza z obdobia staroveku.

slovakia

left justify in out

Archeológovia z floridskej univerzity pracovali na výskume v oblasti mesta Sciacca na Sicílii. V starobylých jaskyniach objavili nádoby, v ktorých, ako potvrdili testy, sa nachádzali zbytky červeného vína z obdobia štvrtého tisícročia pred Kristom.

 

To, že vinárstvo sa v Taliansku rozvíjalo už v staroveku bolo známe, avšak podľa doterajších zistení sa jeho počiatky datovali do roku 1200 pred Kristom. Nedávny objav však tento údaj zmenil o viac ako 3000 rokov.

 

Stopy malvidinu, teda farbiva, ktoré je typické pre mladé červené vína, našli v minulosti aj v Arménsku. Tento nález sa datoval do obdobia 6000 rokov pred Kristom, no nedalo sa jednoznačne určiť, že ide skutočne o pozostatok vína. Malvidin sa totiž nachádza aj v granátových jablkách a tie sú pre danú oblasť charakteristické.

 

V prípade sicílskych nádob je však jednoznačné, že ide práve o farbivo z hrozna, pretože v tom období v Taliansku granátové jablká nerástli.

 

Miestni vinári sú na nový objav hrdí. Je totiž možné, že práve sicílske víno je tým najstarším na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies