Sibír odkryl tajomstvo: Vedci tu oživili 42-tisíc rokov staré červy!

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 12:38 • 2 min
Sibír odkryl tajomstvo: Vedci tu oživili 42-tisíc rokov staré červy!

Vedcom v Rusku sa podaril veľký objav. Oživili prehistorické červy!

slovakia

left justify in out

Ruská Sibír je zamrznutá už niekoľko tisíc rokov. Práve tu sa preto vedcom ponúka priestor na skúmanie toho, čo by sa za normálnych okolností nezachovalo. Zhromaždili preto viac ako 300 rôznych vzoriek pôdy z hĺbky 3,5 – 30 metrov pod povrchom, aby preskúmali, aké mikroorganizmy a rastliny sa v permafroste pred desiatkami tisíc rokov nachádzali. Narazili však na niečo prevratné.

 

Objav z Ruska šokoval nielen miestnych biológov, ale aj celú vedeckú komunitu v rámci sveta. Vo vzorkách pôdy, ktorej vek sa odhaduje na 42-tisíc rokov sa totiž nachádzali červy. Tie po niekoľkých týždňoch ožili a začali prijímať potravu. Stanovili tak nový rekord v živočíšnej ríši v dĺžke prežitia v kryogénnom stave.

 

Napriek tomu, že nejde o jediný objav tohto druhu, je výnimočný. V roku 2000 sa vedcom podarilo opätovne priviesť k životu baktériu Bacillus, ktorej vek bol neuveriteľných 250 miliónov rokov. V prípade červov je to však prevratnejšie, nakoľko ide o zložitejšie organizmy a ich pozorovanie by mohlo byť významným prínosom v oblasti kryomedicíny.

 

Nie všetci sú však takí nadšení. Mnohí odborníci sa oživovania prehistorických organizmov obávajú. V permafroste sa totiž nachádzajú aj rôzne patogény, vírusy, baktérie, ale i rastliny a živočíchy, ktoré by mohli ohroziť nielen ekosystém, ale aj človeka samotného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies