Si Ťin-pching: Čína nedopustí chaos a vojnu na Kórejskom polostrove

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 11:09 • 2 min
Si Ťin-pching: Čína nedopustí chaos a vojnu na Kórejskom polostrove

PEKING - Čína nepripustí, aby na Kórejskom polostrove vypukol chaos a vojna, čo by neprinieslo výhody pre nikoho. Vyhlásil to dnes čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ministrami zahraničných vecí ázijských štátov na konferencii o interakcii a budovaní sebadôvery v danom regióne.

slovakia

left justify in out

Snahy Severnej Kórey o zostrojenie jadrovej zbrane v rozpore s rezolúciami OSN rozhnevali Čínu a vyvolali napätie v okolitých krajinách. "Čína ako blízky sused Kórejského polostrova rozhodne nedovolí, aby tu vznikol chaos alebo vojna. Z takejto situácie by nemal osoh nikto," povedal Si, ktorého cituje agentúra Reuters.


Pchjongjang v januári uskutočnil svoju štvrtú jadrovú skúšku a následne aj niekoľko testov rozličných typov rakiet, ktoré by mohli niesť nukleárne hlavice. Predpokladá sa, že KĽDR uskutoční ďalšiu jadrovú skúšku pred zjazdom tamojšej vládnucej Kórejskej strany práce. Zjazd sa začne 6. mája a bude prvým od októbra 1980.


Hoci je Čína jediným významným spojencom KĽDR, ostro kritizuje jej jadrové aktivity a podporila aj nedávne prísne sankcie uvalené v tejto súvislosti na Pchjongjang. V Južnej Kórei je rozmiestnených takmer 30.000 amerických vojakov a oba kórejské štáty sú od vojny v rokoch 1950-53 technicky stále vo vojnovom stave.


Čínsky prezident zároveň vyhlásil, že jeho krajina zabezpečí mier a stabilitu i v Juhočínskom mori, pričom si však Peking stále nárokuje zvrchovanosť nad väčšinou týchto vôd, kde sa predpokladajú bohaté zásoby ropy a zemného plynu. Na časti tohto mora si robia nárok aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona