SHMÚ zaznamenalo výrazný vzostup vodných hladín, na niektorých miestach vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

NETKY.SK • 22 August 2022, 07:56 • 2 min
SHMÚ zaznamenalo výrazný vzostup vodných hladín, na niektorých miestach vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

BRATISLAVA – V okolí miest Trstená a Tvrdošín intenzívne pršalo, krízový štáb vyhlásil v nedeľu večer tretí stupeň povodňovej aktivity na Vlčom potoku na sídlisku Západ.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti zaznamenal aj výrazný vzostup vodných hladín. Intenzívnu zrážkovú činnosť pozorovali meteorológovia v posledných hodinách predovšetkým v povodí hornej Torysy a hornej Oravy. „Na ostatnom území úhrny zrážok len výnimočne presiahli 25 milimetrov," priblížil SHMÚ, podľa ktorého boli zväčša v intervale do desať milimetrov.
      

Zrážkomerná stanica Lipovce v povodí hornej Torysy zaznamenala za veľmi krátku dobu úhrn 80,1 milimetra. Meteorológovia upozornili, že tam prichádzalo ďalšie pásmo zrážok, preto sa podľa nich táto hodnota s vysokou pravdepodobnosťou ešte navýši.

 

img

 

V súvislosti s intenzívnym dažďom zaznamenal SHMÚ v Trstenej na toku Oravica dosiahnutý tretí stupeň povodňovej aktivity a v Studenom potoku vo vodomernej stanici Oravský Biely Potok prechodne dosiahnutý prvý stupeň povodňovej aktivity. Krátkodobý výrazný vzostup zaznamenala aj vodomerná stanica v Sabinove na Toryse. „Výskyt povodňových úkazov sme počas nedeľného popoludnia zaznamenali aj mimo monitorovaných tokov," poznamenal SHMÚ.

 

Vlčí potok sa v dôsledku silného dažďa vylial z koryta. Mesto začalo so záchrannými prácami v súčinnosti s ostatnými záchrannými zložkami. „Pretože nie je predpoveď počasia priaznivá, vyzývame obyvateľov najmä v okolí vodných tokov na zabezpečenie majetku a domov pred prípadnou povodňou," zdôraznila samospráva.

 

Na ostatných tokoch prevláda ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. „Výnimkou je len slovenský úsek Dunaja, kde aktuálne dochádza k výraznému vzostupu v jeho hornej časti," priblížili meteorológovia. Dôvodom sú podľa nich výdatnejšie zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia. Hladina Dunaja v Devíne počas vrcholu vlny by nemala presiahnuť 300 a v Bratislave 400 centimetrov, čo sú hodnoty hlboko pod hranicou prvého stupňa povodňovej aktivity.

      

Zvlnený studený front a blízkosť výškovej tlakovej níže spôsobovali počas nedeľného popoludnia tvorbu silnejších búrok na východe územia. Zrážkové pole s trvalejším dažďom sa podľa SHMÚ aktuálne nachádza nad severozápadným Slovenskom.  

 

 

Možno vás zaujme: V Dubnici spadol na auto strom a vietor strhol strechu v súkromnej firme



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies