SHMÚ vydal varovný signál, Banská Bystrica čelí smogovej situácii

NETKY.SK • 24 November 2016, 17:38 • 2 min
SHMÚ vydal varovný signál, Banská Bystrica čelí smogovej situácii

BANSKÁ BYSTRICA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje, že v Banskej Bystrici môže v najbližších hodinách nastať smogová situácia pre častice PM10.

slovakia

left justify in out

SHMÚ o tom informuje na svojej webstránke s tým, že platnosť varovného signálu sa začala dnes na poludnie a platí až do odvolania. Podľa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o jemné prachové častice, teda drobný prach rozptýlený vo vzduchu, ktorý sa môže dostať do dýchacích ciest. Podľa vyjadrenia magistrátu sa pod túto nepriaznivú situáciu v ovzduší podpísala stavba budúcej autobusovej stanice a počasie.

 

"Meracia stanica sa nachádza v blízkosti rozostavanej autobusovej stanice. Ide o lokalitu, v ktorej je v súčasnosti najväčší stavebný ruch, dôsledkom čoho je práve zvýšená prašnosť. Ďalším faktorom je i počasie a poveternostné podmienky. V zmysle akčného plánu si mesto plní svoje povinnosti. Informácia bude zverejnená na úradnej tabuli mesta a webovej stránke," konštatovala pre TASR hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

 

Mesto zároveň zabezpečuje lokálne čistenie miestnych komunikácií v majetku mesta, ktoré sa v blízkosti stavby nachádzajú. Stavebný úrad sa zúčastňuje na pravidelných kontrolných dňoch na autobusovej stanici a overuje, či si stavebník plní svoje povinnosti a dočisťuje príjazdovú cestu.

 

Podľa informácií SHMÚ signály upozornenia a výstrahy pre častice PM10 nasledujú po nameraní prekročenia prahu dva po sebe nasledujúce dni a zároveň je za posledných šesť hodín na automatických monitorovacích staniciach v zóne alebo aglomerácii rastúci trend hodinových koncentrácií častíc PM10 aspoň na polovici počtu staníc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies