SHMÚ: Vo Vrátnej mohlo počas búrky 21. júla napršať až 90 milimetrov zrážok

NETKY.SK • 8 August 2014, 16:37 • 2 min
SHMÚ: Vo Vrátnej mohlo počas búrky 21. júla napršať až 90 milimetrov zrážok

BRATISLAVA - Meteorológovia a klimatológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vyhodnotili zrážkovú situáciu, ktorá v pondelok 21. júla viedla ku škodám vo viacerých lokalitách na severozápade Slovenska.

slovakia

left justify in out

K najväčším škodám došlo v oblasti Vrátnej doliny. Automatická zrážkomerná stanica SHMÚ je tu umiestnená v obci Štefanová. Počas búrky zaznamenala 52 milimetrov zrážok. Nachádzala sa však mimo epicentra zrážok, predpokladajú odborníci SHMÚ.

     

Vzdušnou čiarou je stanica vzdialená tri kilometre od spodnej stanice sedačkovej lanovky Vrátna - Snilovské sedlo a päť kilometrov od vrcholu Chlebu. Práve v tejto časti doliny došlo v dôsledku intenzívnych zrážok k odtrhu viacerých ničivých hlinito-kamenitých lavín.
     

Z dôvodu väčšej vzdialenosti preto SHMÚ dodatočne spracoval radarové merania z dostupných radarov na našom území, v Českej a Poľskej republike. Na základe prepočtov zistil, že v prvej vlne spadlo v inkriminovanom území približne 40 milimetrov zrážok a v druhej vlne okolo 50 milimetrov zrážok. Obe vlny trvali dokopy hodinu a štyridsať minút.
     

„Nie je vylúčené, že na priľahlých kopcoch Vrátnej doliny spadlo počas búrky aj viac ako 90 milimetrov zrážok,“ skonštatovali odborníci.
   

Búrky a intenzívny dážď narobil problémy aj v iných lokalitách severozápadného Slovenska. Najväčšie 24-hodinové úhrny ústav zaznamenal na staniciach Svederník – Klebov (75 milimetrov), Ľubochňa (71 milimetrov), Žilina – Závodie (69 milimetrov), Vrátna (66 milimetrov), Dierová a Vyšná Boca (58 milimetrov), Párnica (57 milimetrov), Dohňany (54 milimetrov) a Jasná (51 milimetrov).
     

SHMÚ vysvetlil, že meteorologické podmienky 21. júla sa cez deň nad naším územím vyznačovali zbiehavým prúdením, vysokou vlhkosťou vzduchu a instabilným zvlnením atmosféry. V dôsledku toho sa popoludní nad severozápadným Slovenskom vytvorila výrazná a dobre vyvinutá línia intenzívnych a relatívne pomaly sa pohybujúcich búrok.

     

Prvé začali vznikať asi o pol druhej popoludní na pohraničí na Horných Kysuciach. Okolo druhej hodiny pribudli búrky v Javorníkoch, o štvrť na tri aj na Hornom Považí. Vznik ďalších búrok SHMÚ identifikoval v okolí Bytče a Považskej Bystrice. Tieto búrkové mraky pokračovali až nad oblasť Žiliny. „Po 15.00 h zasiahla veľmi silná búrka za sprievodu silného vetra aj Žilinu. Trvala približne 30 minút a dosiahla intenzitu viac ako 80 milimetrov zrážok za hodinu,“ doplnil informáciu SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona