SHMÚ varuje: V stredu stúpne hladina Dunaja na úroveň z roku 2002!

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:50 • 2 min
SHMÚ varuje: V stredu stúpne hladina Dunaja na úroveň z roku 2002!

BRATISLAVA - O dva dni by mala hladina Dunaja dosiahnuť výšku, akú mala v roku 2002, kedy Bratislavu zastihla posledná veľká povodeň. Tvrdí to Danica Lešková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Hladiny Dunaja podľa nej na rakúskom úseku momentálne ešte stúpajú.

slovakia

left justify in out

"Zdá sa, že v Nemecku už hladina kulminovala, takže očakávame, že najväčšie vodné stavy prídu sem až zo stredy (5.6.) na štvrtok (6.6.), možno vo štvrtok ráno," uviedla hydrologička. Vraví, že SHMÚ momentálne nemá takmer žiadne informácie o tom, čo sa deje na hornom úseku Dunaja. "Veľmi dôležitá vodomerná stanica Passau bola zatopená, boli tam skutočne historické vodné stavy. Ťažko odhadovať, kedy bude kulminácia tu na Slovensku," podotkla.

Hydrológovia podľa nej vypočítali, že približne v týchto chvíľach by vodná hladina v Passau mohla kulminovať, zmerať ju však môžu najskôr asi o 15 hodín. "Konkretizovať kulmináciu, jej výšku, prípadne čas, je teda problematické, napriek tomu sa domnievame, že kulminácia by mohla byť medzi 900 až 960 cm v Devíne, v Bratislave niečo cez 10 metrov," vyčíslila. V roku 2002 hladina kulminovala v Devíne pri vodnom stave 948 centimetrov. "Bude to teda približne rovnaké, plus mínus 20 centimetrov," dodala s tým, že v utorok (4.5.) budú výpočty presnejšie.

Mapa Hydrologických výstrah SHMÚ

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies