SHMÚ v Bratislave, Liesku i na Lomnickom štíte predstaví ľuďom svoju činnosť

NETKY.SK • 24 Marec 2018, 08:17 • 2 min
SHMÚ v Bratislave, Liesku i na Lomnickom štíte predstaví ľuďom svoju činnosť

BRATISLAVA - Prácu meteorológov, hydrológov, klimatológov či meranie kvality ovzdušia a vody si môžu v sobotu od 10.00 do 15.00 h pozrieť návštevníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na bratislavskej Kolibe v rámci Dňa otvorených dverí.

slovakia

left justify in out

V rovnakom čase svoje brány otvoria aj meteorologické stanice či observatóriá v Dudinciach, Hurbanove, Telgárte, Trebišove, Liesku, na Lomnickom štíte a Štrbskom plese či na letiskách v Prievidzi, Kamenici nad Cirochou i Nitre-Janíkovciach.

 

V SHMÚ na bratislavskej Kolibe sa môžu ľudia dozvedieť viac o kvalite ovzdušia, búrkach, leteckej meteorológii, klimatológii a pri priaznivom počasí môžu navštíviť aj meteorologickú záhradku. "Aj v tomto roku predpokladáme, že bude veľký záujem o prácu centra predpovedí a výstrah, odkiaľ vychádzajú naše predpovede počasia a výstrahy, či už pred meteorologickými alebo hydrologickými javmi," povedal pre TASR hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

 

Záujem je podľa neho aj o odborné témy, ako je monitoring sucha, radiačný monitoring, či o meracie zariadenia meteorologických staníc. Návštevníci sa taktiež môžu dozvedieť o kvalite vody na Slovensku a ako sa meria voda pod zemou, v potokoch i vo veľkých tokoch. Pripravený je aj program pre deti. "Otvorili sme výstavu fotografií, ktoré nám posielali deti a budeme ich vyhodnocovať. Okrem toho budeme mať o 11.00 h divadelné predstavenie pre deti Z rozprávky do rozprávky, neskôr budeme mať zaujímavé prednášky v kinosále," podotkol Garčár s tým, že najmenším budú čítať aj z knihy rozprávok. Pre dospelých i deti bude pripravená aj výstava historických meracích prístrojov.

 

Podujatie sa koná pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si verejnosť každoročne pripomína 22. marca a Svetového meteorologického dňa (23. marca). Podrobnejší program možno nájsť na webe shmu.sk. V piatok (23.3.) otvorili svoje brány verejnosti regionálne pracoviská SHMÚ v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a aerologické a radiačné centrum Gánovce.

 

 

 

 

gru pop

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies