SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog v ovzduší vo viacerých mestách Slovenska

NETKY.SK • 31 Január 2017, 09:24 • 2 min
SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog v ovzduší vo viacerých mestách Slovenska

BRATISLAVA - Na nepriaznivú smogovú situáciu v Prievidzi, Veľkej Ide (okres Košice-okolie), Jelšave (okres Revúca), Prešove a v okolí týchto miest upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Vydal signál "upozornenie" - prvý stupeň smogovej situácie, keďže nameral prekročenie prahu koncentrácie častíc dva po sebe nasledujúce dni. Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Informoval o tom dnes hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

 

V Prievidzi, Veľkej Ide, Jelšave a Prešove, ako uviedol SHMÚ, pretrvávajú nepriaznivé podmienky pre rozptyl častíc PM10. Slovensko je stále pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a podľa meteorologickej prognózy nie je predpoklad výraznejšieho zlepšenia rozptylových podmienok dnes a v stredu (1.2.).

 

Zlepšenie by malo podľa SHMÚ nastať snežením dnes popoludní, a to pre sever stredného Slovenska, a v stredu 1. februára pre východné Slovensko.

 

Zhoršenú smogovú situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

 

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

 

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona