SHMÚ sprístupnil svoje pracoviská v rámci 20. Dňa otvorených dverí

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 16:10 • 2 min
SHMÚ sprístupnil svoje pracoviská v rámci 20. Dňa otvorených dverí

BRATISLAVA - Centrálne pracovisko Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Bratislave patrí počas dnešného dňa návštevníkom.

slovakia

left justify in out

Do zákulisia práce meteorológov, hydrológov či klimatológov môže široká verejnosť nazrieť už po 20. raz.

 

Dni otvorených dverí organizuje SHMÚ pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody. V piatok (18.3.) boli sprístupnené regionálne pracoviská v Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach. Dnes je okrem centrálneho pracoviska na bratislavskej Kolibe otvorených aj 12 meteorologických staníc ústavu.

 

O činnosť SHMÚ je tradične záujem. Vlani ho počas Dňa otvorených dverí navštívilo viac ako 2000 ľudí. Dnes o 13. hodine zaznamenali na Kolibe zhruba 600 návštevníkov, informoval hovorca ústavu Ivan Garčár. Len samotné regionálne pracovisko v Banskej Bystrici privítalo počas piatka takmer 700 ľudí.

 

Verejnosť sa môže oboznámiť s celým spektrom aktivít, ktoré SHMÚ zabezpečuje, ozrejmil riaditeľ ústavu Martin Benko. Najväčší záujem je tradične o meteorologické predpovedné centrum, kde sa nepretržitá prevádzka nezastavila ani počas dnešného dňa. "Ľudia môžu vidieť a s kolegami diskutovať o tom, ako sa tvoria meteorologické a hydrologické predpovede a výstrahy," priblížil Benko.

 

SHMÚ aktuálne končí rozsiahlu modernizáciu svojich pozorovacích systémov. Vďaka prostriedkom z eurofondov obnovil svoju meteorologickú infraštruktúru, monitorovaciu sieť podzemnej vody i monitorovaciu sieť kvality ovzdušia. "Vďaka modernizácii sme sa dostali na úroveň okolitých krajín," vysvetlil riaditeľ ústavu, ktorý vďaka tomu očakáva zlepšenie kvality detekcie nebezpečných poveternostných javov.

 

Na Kolibe je dnes verejnosti k dispozícii i jeden z nových kontajnerov na monitorovanie kvality ovzdušia, ktoré boli rozmiestnené po celom Slovensku. "Sú v nich najmä nové prístroje. Naliehavo sme potrebovali mať obnovenú sieť, čo sa týka spoľahlivosti a reprezentatívnosti údajov, ktoré publikujeme," vysvetlil vedúci odboru monitorovania emisií a kvality ovzdušia Ladislav Čaracký.

Priblížil, že staré prístroje boli už po životnosti. Obnovených bolo 35 z celkom 38 monitorovacích staníc a SHMÚ získal aj tri mobilné monitorovacie stanice. "Doteraz sme mali jednu mobilnú stanicu, ktorá však nebola dostatočne vybavená na monitorovanie znečisťujúcich látok," vysvetlil Čaracký.

 

"Prekvapilo ma, že všetci pracovníci mali k nám, laikom, dobrý prístup a vysvetľovali nám to dopodrobna," bola s prehliadkou pracovísk SHMÚ spokojná Viera, ktorá prišla z Pezinka. "Sú milí, príjemní, aj predpoveď škaredého počasia je od nich príjemná," doplnila.

 

Anna z Bratislavy, ktorá na Kolibu priviedla svojho syna a tiež príbuzného, bývalého profesionálneho meteorológa z Rakúska, bola sklamaná. "Prehliadka nám trvala iba tri minúty, pre osemročného chlapca tu nie je vôbec nič," uviedla.

 

"Žiadne materiály neboli k dispozícii v nemeckom alebo anglickom jazyku," pripojil sa jej príbuzný Andreas Hollerer z rakúskeho Grazu. Na jednotlivých pracoviskách bol podľa neho nával ľudí, odborníci ústavu sa s návštevníkmi rozprávali jednotlivo a nepodarilo sa mu k nim dostať.

"Vyzerá to však tak, že váš štát meteorológiu podporuje," uviedol bývalý meteorológ. Podľa neho je pracovisko SHMÚ moderné a vybavené množstvom techniky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona