SHMÚ opäť zaznamenal výskyt saharského prachu nad Slovenskom

NETKY.SK • 18 Október 2016, 08:25 • 2 min
SHMÚ opäť zaznamenal výskyt saharského prachu nad Slovenskom

BRATISLAVA – Na územie Slovenska sa opäť dostal prach zo Sahary. Jeho výskyt zaznamenalo v piatok a sobotu (14.-15.10.) Aerologické a radiačné centrum v Gánovciach pri Poprade. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Prachové častice sa nad Gánovcami začali objavovať v piatok v dvojkilometrovej výške nad terénom a postupne sa dostávali až k zemskému povrchu, ťažšie častice až na zemský povrch. Príchod dažďa v sobotu potom spôsobil vymývanie prachu z atmosféry.

 

Zaujímavá bola maximálna hrúbka vrstvy prachu, ktorá dosiahla v sobotu okolo 9. hodiny hodnotu 4,5 kilometra (km). Prach vtedy siahal viac-menej od zemského povrchu až do výšky 4,5 km nad terénom, približuje SHMÚ. Prach bol zaznamenaný v dvoch vlnách. Nástup druhej nastal v sobotu okolo poludnia.

 

V tomto roku SHMÚ zaznamenal už 17 dní s výskytom saharského prachu nad územím Slovenska. Vo februári boli tri takéto dni, v apríli sedem, v júni päť a v októbri doposiaľ dva. Odborníci nevylučujú, že ďalšie takéto dni do konca roka ešte pribudnú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona