SHMÚ: Na túto ročnú dobu je mimoriadne teplo

NETKY.SK • 22 November 2013, 15:47 • 2 min
SHMÚ: Na túto ročnú dobu je mimoriadne teplo

BRATISLAVA - Tohtoročný november charakterizujú mimoriadne vysoké teploty na toto ročné obdobie. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), počas doterajšieho priebehu novembra vystúpila každý deň teplota vzduchu aspoň na niektorom mieste Slovenska nad 10 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Ako SHMÚ uviedol na svojej stránke wwww.shmu.sk, rekordné hodnoty niektorých charakteristík teploty vzduchu boli zaznamenané predovšetkým v určitých regiónoch východného Slovenska. Napríklad maximálna denná teplota zaznamenala rekordy v stredu (20. 11.) v Michalovciach, kde bolo nameraných 14 stupňov Celzia, vo štvrtok (21. 11.) boli prekonané rekordy v Gánovciach pri Poprade (11,1 stupňa Celzia) a tiež v Medzilaborciach (13,5 stupňa Celzia).

Z pohľadu priemernej dennej teploty boli namerané nové maximá v Orechovej, na krajnom východe Slovenska, kde v stredu dosiahla priemerná teplota 12,7 stupňa Celzia a tiež v Košiciach (8,8 stupňa Celzia). Vo štvrtok táto charakteristika teploty vzduchu zaznamenala rekordné hodnoty v Bardejove, Trebišove, Michalovciach a v Somotore - Novej Vieske, kde priemerná denná teplota dosiahla 9,7 stupňa Celzia.

Ako uvádzajú klimatológovia SHMÚ, Slovensko sa v týchto dňoch nachádza na prednom okraji rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu, pričom k nám prúdi teplejší a vlhkejší vzduch od juhu. Toto podmienilo v stredu a vo štvrtok aj výdatné dažde na juhozápadnom Slovensku a v južnej polovici stredného Slovenska. Pri oblačnom a daždivom počasí bola vysoká aj minimálna denná teplota vzduchu, ktorá v stredu a vo štvrtok prekonala rekordy v Prievidzi, Medzilaborciach. Somotore-Novej Vieske, Trebišove i Michalovciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies