SHMÚ dnes otvoril svoje brány, mnohých zaujímala najmä predpoveď počasia

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 17:08 • 2 min
SHMÚ dnes otvoril svoje brány, mnohých zaujímala najmä predpoveď počasia

BRATISLAVA - Ako sa pripravujú predpovede počasia do televízie, ako sa zisťuje, že budú povodne, ako na radare vyzerá blesk či koľko vody máme pod zemou – to všetko sa dnes mohli dozvedieť návštevníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Dnes pre nich totiž ústav otvoril svoje brány a priestory na Kolibe zaplnili desiatky rodín s deťmi, mladí, ale aj staršie páry. Mnohých zaujímalo najmä to, ako sa predpovedá počasie.

 

SHMÚ zorganizoval Deň otvorených dverí (DOD) pri príležitosti Svetového dňa vody a Svetového meteorologického dňa, ktoré boli 22. a 23. marca. "Chceme takto ukázať ľuďom, čo sa u nás robí, že to nie je len o predpovedi počasia, ale že sa tu vykonáva rozsiahly súbor činností. Ľudia tak mohli vidieť ukážky z oblasti meteorológie, hydrológie i kvality ovzdušia," povedal pre TASR generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

 

SHMÚ otvoril regionálne pracoviská i to centrálne na Kolibe v Bratislave. Tam si návštevníci podávali kľučky na dverách najmä v predpovednej sále. "Myslím si, že každý, kto sem príde, zastaví sa na tomto pracovisku. Je to prirodzené, že chceme vedieť, ako bude počasie dnes, zajtra, o týždeň, ako sa to pripravuje, prečo niekedy predpoveď nevyjde alebo naopak, prečo vychádza," domnieva sa riaditeľ.

 

V miestnosti plnej monitorov stála okolo jednotlivých pracovníkov SHMÚ vždy hŕstka ľudí. Mohli napríklad vidieť, ako sa počíta predpoveď počasia s modelmi ALADIN a INCA na superpočítači. "Keď predpoveď nevyjde, tak len pre nejakú časť územia. Napríklad budeme predpovedať oblačno a zamračené s dažďom a na dvoch tretinách územia bude pršať a na východe bude svietiť slnko. To sa stane," vysvetľoval návštevníkom jeden z meteorológov. "Ale že by sme netrafili celé územie a nič nevyšlo, to je minimálna šanca. Modely sú stále presnejšie," uistil.

 

Centrum predpovedí a výstrah je v nepretržitej prevádzke. Aj dnes tak pracovníci popri diskusiách s návštevníkmi vydávali napríklad ešte i výstrahy. Niektorí sa im popri tom aj priznali, že občas sa o predpovedi na ďalší deň s kolegami aj poškriepia. "Niekedy sa hádame pre jeden stupeň, či bude zajtra 15, alebo 16 stupňov," usmieval sa jeden z meteorológov. "Ale je to odborná diskusia," dodal.

 

Návštevníci dnes mohli navštíviť tiež meteorologickú záhradku a pozrieť si meracie prístroje, ktorými sa pozoruje počasie, či monitorovaciu stanicu kvality ovzdušia. Dozvedieť sa tiež mohli, ako sa meria voda v riekach či na prameňoch alebo si pod mikroskopom pozrieť organizmy žijúce vo vode. V skúšobnom laboratóriu boli zase v programe chemické a fyzikálne analýzy vzoriek ovzdušia a atmosférických zrážok a dozvedieť sa viac mohli napríklad i o radiačnom monitoringu.

 

Riaditeľ uviedol, že niektorí návštevníci chodia informovaní, iní toho vedia už menej. "Niektorí sa pýtajú aj to, kde máme rosničky," dodal s úsmevom.

 

Na Deň otvorených dverí SHMÚ chodia stovky ľudí. Vlani jeho regionálne pracoviská na Slovensku i to centrálne na bratislavskej Kolibe navštívilo vyše 2000 ľudí.

 

 

 

 

 

fed gl

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies