Shiffrinovej sa splnil detský sen, teraz ju čakajú domáce práce

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:58 • 2 min
Shiffrinovej sa splnil detský sen, teraz ju čakajú domáce práce

ASPEN - Mužské zjazdové lyžovanie má aktívnu legendu Marcela Hirschera, ženské zasa mladučkú slalomovú divu, ktorá k statusu legendy smeruje.

slovakia

left justify in out

Päť dní po dovŕšení 22 rokov si Mikaela Shiffrinová prvýkrát prevzala veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. Z bezmála 40 pretekov počas súťažného ročníka 2016/2017 vydolovala 1643 bodov, 11-krát zvíťazila, 14-krát bola na pódiu do tretieho miesta. A to jej ešte nevyšiel záverečný súťažný víkend na domácom snehu v Aspene, kde brala "iba" 2. miesto v slalome a šieste v obrovskom slalome.

"Necítim sa ako najlepšia lyžiarka na svete. Som možno najlepšia v technických disciplínach, rozhodne však nie v super G a zjazde," cituje Shiffrinovú denník Denver Post. "Mám za sebou skvelú sezónu, ale jej záver si nedám zarámovať. Aj vinou nevydareného víkendu v Aspene to možno teraz cítim tak, že nie som najlepšia," vysvetlila známa perfekcionistka.

Keď si v závere sezóny 2012/2013 vtedy 18-ročná Shiffrinová prevzala prvý malý glóbus za sezónny triumf v slalome, bronzová Veronika Velez-Zuzulová vyhlásila, že pri jej talente, tvrdej práci a stopercentnom tréningovom zázemí do 3-5 rokov bude Shiffrinová útočiť na veľký glóbus. Realita je taká, že po štyroch rokoch Mikaela má na konte 4 slalomové a už aj prvý veľký glóbus.

 

K tomu treba prirátať tri tituly majsterky sveta, olympijské zlato a dovedna 31 prvenstiev v pretekoch Svetového pohára. Krátke porovnanie - so 77 víťazstvami v SP historická rekordérka Lindsey Vonnová mala v jej veku na konte 4 triumfy. A ešte niečo, mladšia ako teraz Shiffrinová, získala celosezónny triumf naposledy Janica Kosteličová v sezónach 2000/2001 a 2002/2003.

"Nikdy predtým som nič podobné nevidela. Lindsey Vonnová má za sebou skvelú kariéru, ale Mikaela začala víťaziť ešte oveľa skôr a ako sa zdá, nepoľavuje v nárokoch na seba. Som veľký fanúšik jej precíznej slalomovej techniky. Zdolať sa ju dá len tak, že musíte zajazdiť bez chýb a spoliehať sa na to, že ona nebude mať svoj deň," povedala na adresu Shiffrinovej rakúska niekdajšia šampiónka najmä obrovského slalomu a super G Alexandra Meissnitzerová.

 

"Byť víťazkou Svetového pohára je viac ako medaily z majstrovstiev sveta. Keď máte veľký glóbus, definitívne sa na vás začnú dívať ako na jednu z najlepších v histórii," vyslovila názor niekdajšia medailová univerzálka zo Švédska Pernilla Wibergová. Na záverečný víkend do Aspenu sa prišla najmä na Shiffrinovú pozrieť jej krajanka Tamara McKinneyová, ktorá v sezóne 1982/1983 ako prvá Američanka získala veľký glóbus. Odvtedy sa to podarilo už len 4-krát legende Vonnovej a teraz Shiffrinovej.

Shiffrinová priznala, že jej detským snom od 5 rokov neboli ani tak medaily z majstrovstiev sveta, ale práve veľký glóbus. "Znamená to pre mňa veľa, ale ťažko sa mi myšlienky transformujú do slov. Som taká normálne šťastná," vravela Shiffrinová ešte k téme veľký glóbus.

Na otázku, ako naloží s voľným časom  bezprostredne po skončení sezóny, rodáčka z coloradského Vailu vtipne odpovedala: "Pôjdem na pár dní domov. Potrebujem si upratať v izbe... A potom pôjdem konečne pozrieť babku do Massachusetts."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies