Shiffrinová spí doma a o Vonnovej tvrdí: Je 80-krát známejšia

NETKY.SK • 3 Február 2015, 11:30 • 2 min
Shiffrinová spí doma a o Vonnovej tvrdí: Je 80-krát známejšia

VAIL/BEAVER CREEK - Všetka česť dvom uplynulým víťazkám Svetového pohára Tine Mazeovej a Anne Fennigerovej, ale prvotriedne hviezdy alpského šampionátu sú dve Američanky. Nielen pre domáce prostredie. V prvom rade pre ich bombastickú aktuálnu formu, ktorou dávajú na známosť, že v Beaver Creeku pri Vaile idú dobyť zlato a uchovať ho v krajine.

slovakia

left justify in out

Pritom Slovinka i Rakúšanka platia na bielych svahoch k najiskrivejším v zmysle ženského šarmu. Obe sú na čele Svetového pohára a málokto pochybuje, že Mazeová získa opäť veľkú trofej, ktorú pred dvoma rokmi zdvihla nad hlavu s rekordným počtom bodov, ktorý už zrejme nikto nikdy neprekoná. Ale Američanky majú zvláštny druh charizmy, u Lindsey Vonnovej je v tom aj kus zámorského šoumenstva, u Mikaely Shiffrinovej jej mladučký vek v symbióze s chladnokrvnou športovou mentalitou. Navyše prvá "šúpa" zjazd a super-G na hranici triumfu a katastrofy, druhá nepozná problém v žiadnej z hustých bránok slalomu. Ak ide o štandardné okolnosti, v súčasnej fazóne sú vo svojich disciplínach prakticky nezdolateľné.

 
Pravda, lyžovanie dole svahom sa líši napríklad od behu na lžiach v tom, že každé malé zaváhanie znižuje šance na úspech, každé ďalšie ho vylučuje. A na šampionáte ide o medaily, kde riskuje vždy určitý počet pretekárok všetko, lebo štvrté miesto sa neráta. Ale práve v tom je rozdiel medzi americkými superstar a ostatnými pretekárkami - Vonnovú jazdí úplne mimo tzv. "ideálnej stopy" a ak vyslovene svoju jazdu "nepoorie", teda nepadne alebo nevojde mimo trate, tak zväčša vyhrá. Shiffrinová robí v slalome množstvo krkolomov a bleskovo ich koriguje, nestráca rytmus, naopak, jej jazda vyzerá v každom okamihu mimoriadne konsolidovane. 
      

Nečudo preto, že obe zjazdárky USA sú v exkluzívnom centre pozornosti. Shiffrinová príde súťažne na rad až v druhej časti MS, ale už teraz sa reportéri zaoberajú tým, ako ešte nie 20-ročná hviezda býva. Nie na hoteli, ale v rodinnom apartmáne s mamou a otcom. "Je to skvelé spať vo vlastnej posteli," lakonicky konštatovala mladá hviezda. APA pripomína, že Mikaela pochádza práve z coloradského Vailu. Úradujúca slalomová olympijská víťazka má teda o dôvod viac na obhajobu majstrovského titulu spred dvoch rokov. Kandidátkou na medailu je aj v obrovskom slalome: "Cítim sa dobre pripravená. Trénovala som vo všetkých možných podmienkach a cítim dostatok výkonnostnej energie na zisk ďalších dvoch cenných kovov. Pripúšťam však, že tlak domáceho prostredia je silný súper."
      

Shiffrinová odmieta akékoľvek spájanie so svojou slávnou krajankou: "Je 80-krát známejšia ako ja. Má dlhú a silnú kariéru a ja mám pred ňou obrovský rešpekt." Lindsey Vonnová má však za sebou aj pády, pred dvoma rokmi jazdila hlboko v tieni Mazeovej a prejavilo sa to aj na jej kŕči v úvodnej súťaži MS. V Schladmingu vyšla na štart tesne po tom, ako sa jej nie príliš spriatelená rivalka dostala do jasného vedenia a Američanka išla mimoriadne rozhádzane až do pádu, ktorý ohrozil jej ďalšiu kariéru. "Boli to dlhé dva roky medzi týmito dvoma majstrovstvami. Ale už na to nemyslím," hovorí Vonnová, ktorá sa v priebehu sezóny prirútila na kĺzavé súťaže SP ako uragán: "Teraz som šťastná, že som zdravá a že mi opäť dobre idú lyže."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies