Shell zverejnil, koľko miliárd už zarobil v tomto roku: utiahli by celé slovenské školstvo.

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:02 • 2 min
Shell zverejnil, koľko miliárd už zarobil v tomto roku: utiahli by celé slovenské školstvo.

LONDÝN – Ropno-plynárenský gigant Royal Dutch Shell svojím obratom aj ziskom za tretí štvrťrok prekonal očakávania.

slovakia

left justify in out

Čistý zisk koncernu za tri štvrťroky – júl až september 2017 – dosiahol skoro 4,1 miliardy dolárov, čo je asi 3,5 miliardy eur. Na porovnanie: náklady na vzdelávanie na Slovenska v rozpočte verejnej správy sú necelých 3,4 mld. EUR.

V rámci vykázaného obratu otočil Shell za prvých 9 mesiacov 219,7 miliardy dolárov (cca 190 miliárd eur). To viac ako desaťnásobne prevyšuje objem štátneho rozpočtu Slovenska a päťapolnásobne rozpočet verejnej správy v SR (33,5 mld. EUR). Pritom pred rokom mal koncern toto číslo na úrovni len 168,8 miliardy dolárov. Príjmy Shellu sa počas roka zvyšovali a v uplynulom štvrťroku dosiahli 75,8 miliardy USD. Firma profitovala z vyšších cien a zvýšenia ťažby zemného plynu.

Shell pritom tvrdí, že sa chystá na príchod dní, keď dopyt po fosílnych palivách začne klesať. Jeho šéf Ben van Beurden vyhlásil, že bude hľadať „veľmi agresívne scenáre“ na udržanie budúcej konkurencieschopnosti firmy. V októbri koncern podpísal dohodu o prevzatí firmy NewMotion, ktorá prevádzkuje vyše 30 000 nabíjacích staníc pre elektromobily v Holandsku, Nemecku, Francúzsku a Veľkej Británii.

Royal Dutch Shell je nadnárodná britsko-holandská spoločnosť s obchodnými aktivitami vo viac ako 140 krajinách sveta. Je najväčšou súkromnou ropnou spoločnosťou v Európe a druhou najväčšou na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies