Shell sa snaží získať úver 7 mld. USD na kúpu BG Group

NETKY.SK • 4 December 2015, 13:46 • 2 min
Shell sa snaží získať úver 7 mld. USD na kúpu BG Group

LONDÝN - Britsko-holandská ropná a plynárenská spoločnosť Royal Dutch Shell sa snaží v severnej Amerike získať úverovú linku v objeme 7 mld. USD, aby si vytvorila rezervu na financovanie akvizície firmy BG Group v celkovej sume 70 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Aranžérom úverovej linky je americká banka JP Morgan Chase, uviedli zdroje oboznámené s problematikou. Hovorca firmy Shell a banka JP Morgan však správu odmietli komentovať.


V závere tretieho štvrťroka mala spoločnosť Shell vo svojej bilancii hotovosť 31 mld. USD, čo postačuje na pokrytie tej časti uhradenia akvizície, ktorá je v hotovosti. Cena BG sa pri ohlásení jej prevzatia 8. apríla stanovala na úrovni 3,83 libry (GBP) za akciu. Royal Dutch Shell dúfa, že akvizíciu dokončí v úvode budúceho roka. Shell sa tým stane najväčším obchodníkom so skvapalneným zemným plynom (LNG) na svete a popredným producentom ropy z pobrežných šelfov.


Navrhnuté zlúčenie už schválili regulačné úrady Brazílie, Európskej únie a Austrálie, ale ešte sa čaká na schválenie zo strany Číny. Shell plánuje v rokoch 2016 až 2018 predať majetok za 30 mld. USD, aby podporil financovanie transakcie, spätné odkúpenie akcií a udržanie vyplácania dividend počas obdobia nízkych cien ropy.

(1 EUR = 1,0671 USD)
(1 EUR = 0,7122 GBP)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona