Shell predá aktíva v piatich až 10 štátoch

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 11:33 • 2 min
Shell predá aktíva v piatich až 10 štátoch

LONDÝN - Britsko-holandský ropný koncern Royal Dutch Shell predá aktíva v piatich až 10 štátoch, čo predstavuje zhruba 10 % jeho produkcie, v rámci plánovanej reštrukturalizácie a redukcie nákladov po akvizícii spoločnosti BG. Informovali o tom agentúra Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Druhá najväčšia ropná spoločnosť na svete dnes predstavila svoju stratégiu v súvislosti s kúpou BG. Shell oznámil, že tento rok zníži kapitálové investície na 29 miliárd USD (25,55 miliardy eur). Je to už tretíkrát, čo koncern zoškrtal plánované investície v tomto roku z pôvodných 35 miliárd USD. Celkovo do konca tejto dekády obmedzí Shell investície na 25 až 30 miliárd USD ročne.

 

Okrem toho spoločnosť zvýšila aj svoj cieľ pre úspory spojené s kúpou BG a plánuje ušetriť na nákladoch 4,5 miliardy USD namiesto 1 miliardy USD.

 

Generálny riaditeľ koncernu Ben van Beurden dúfa, že nové škrty pomôžu zvýšiť hodnotu akcií Shell. Tie zaostávajú za akciami konkurenčných firiem od apríla minulého roka, keď Shell oznámil, že sa dohodol na kúpe BG.

 

Uviedol tiež, že firma sa v krátkodobom časovom horizonte sústredí na ťažobné projekty v pobrežných vodách Brazílie v Mexickom zálive. Ťažbu v týchto oblastiach je podľa Shell možné do roku 2020 zdvojnásobiť na približne 900.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne.

 

Shell sa domnieva že úsporné opatrenia a predaj niektorých aktív mu pomôžu zlepšiť návratnosť kapitálu do konca tejto dekády.

 

Najväčšie úspory by však koncernu malo priniesť prepúšťanie, vrátane už avizovaného zrušenia 12.500 pracovných miest v tomto roku. Shell tiež plánuje predať do roku 2018 aktíva za zhruba 30 miliárd USD v piatich až 10 štátoch sveta, nespresnil však, ktorých krajín sa to týka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies