Shell bude mať v rotterdamskom prístave terminál pre LNG

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 10:34 • 2 min
Shell bude mať v rotterdamskom prístave terminál pre LNG

ROTTERDAM/HAMBURG - Koncern Shell investuje v rotterdamskom prístave do výstavby terminálu pre skvapalnený zemný plyn (LNG). Tým sa Európa významne priblíži k jeho využívaniu a rozšíri svoje možnosti nákupu zemného plynu, ktorý sa stal po rope druhou najvýznamnejšou energetickou komoditou na svete.

slovakia

left justify in out

LNG bude možné tankovať z terminálu do menších plavidiel. DPA sa odvoláva na dnešnú správu Shellu, ktorú uverejnili v Hamburgu. Doteraz sa LNG dopravuje veľkými špeciálnymi tankermi z Blízkeho východu a iných častí sveta do Rotterdamu. Pretankováva sa opäť, sa postupne premení na plyn a potrubím sa dostáva k odberateľom.

      

Ak sa však plyn skvapalnený na mínus 162 stupňov Celzia bude dať  prečerpávať do menších lodí, uľahčí sa jeho distribúcia do iných prístavov alebo čerpacích staníc. Samotný Shell plánuje postaviť sedem takých staníc v Holandsku.
      

Vedenie konceru je presvedčené, povedal manažér Shellu Maarten Wetselaar v Rotterdame agentúre, že LNG ako pohonná látka bude mať v budúcnosti väčší podiel v dopravnom sektore.
      

Terminál pre LNG dokončia v Rotterdame za 2,5 roka. Budú sa z neho zásobovať aj lode brázdiace moria v severnej Európe, ktoré ho budú využívať ako palivo namiesto ropných zmesí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies