Shell bude hľadať ropu a plyn pri pobreží Bulharska

NETKY.SK • 29 September 2015, 17:12 • 2 min
Shell bude hľadať ropu a plyn pri pobreží Bulharska

SOFIA - Bulharsko si vybralo spoločnosť Royal Dutch Shell na podmorský prieskum ložísk ropy a plynu v Čiernom mori a plánuje podpísať kontrakt s touto firmou do konca októbra.

slovakia

left justify in out

Tender na výber firiem pre prieskum pobrežných blokov Silistar a Teres vypísala Sofia ešte v apríli. Balkánska krajina totiž chce redukovať svoju takmer úplnú závislosť od ruského plynu.


Spoločnosť Shell bola jediným záujemcom o päťročné povolenie na prieskum ložiska Silistar, ktorého rozloha je 7 tis. štvorcových kilometrov. Shell sľúbil, že na seizmický prieskum vynaloží 18,6 mil. eur. Silistar je neďaleko ložiska pri rumunskom pobreží, o ktorom sa rakúska spoločnosť OMV vyjadrila, že by tam mohla vyťažiť až 84 mld. kubických metrov plynu.


"Je to jeden z najdôležitejších krokov smerom k diverzfikácii našich dodávok plynu," povedala v utorok o prieskume bulharská ministerka energetiky Temenužka Petkova. Francúzska ropná firma Total spolu s rakúskou spoločnosťou OMV a španielskou firmou Repsol by už na budúci rok medzi februárom a májom mali začať ťažiť ropu a plyn z bulharského najväčšieho podmorského ložiska Chán Asparuch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies