Shakira má problém: Podľa súdu je jej hit Loca plagiát!

NETKY.SK • 21 August 2014, 14:37 • 2 min
Shakira má problém: Podľa súdu je jej hit Loca plagiát!

NEW YORK - Skladba Loca kolumbijskej speváčky Shakiry je podľa newyorského federálneho súdu plagiát. Ako rozhodol sudca Alvin Hellerstein, španielska verzia známeho hitu z roku 2010 porušuje autorské právo dominikánskeho speváka Ramona Ariasa Vazqueza, a to kopírovaním jeho skladby Loca con su Tiguere.

slovakia

left justify in out

"Nesporne, základom Shakirinej verzie je skladba dominikánskeho rappera Eduarda Edwina Bella Poua. Vzhľadom na to, že Bello kopíroval Ariasa, ktokoľvek napísal Shakirinu verziu skladby, nepriamo kopíroval aj Ariasa," vyhlásil na pojednávaní sudca. 

 

 

 

Na singli Loca spolupracovala 37-ročná speváčka práve s Bellom, známym najmä pod pseudonymom El Cata. Nachádzal sa na jej štúdiovke Sale el Sol (2010). Interpretka pieseň nahrala aj v anglickom jazyku, súdny spor sa však zaoberal iba španielskou verziou. Ramon Arias Vazquez napísal skladbu Loca con su Tiguere v 90. rokoch. Súd musí ešte rozhodnúť o odškodnom, ktoré dostane žalobca, spoločnosť Mayimba Music, vlastniaca práva na Ariasove nahrávky. 

 

Shakira, celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripoll, odštartovala kariéru v roku 1991 nahrávkou Magia, ktorú však, takisto ako aj druhý počin Peligro (1993), pre komerčný neúspech v súčasnosti považujú iba za promoalbum. Oficiálnym debutom sa tak stal až album Pies Descalzos (1996), po ktorom nasledovali postupne štúdiovky Dónde Están los Ladrones? (1998), Laundry Service (2001), Fijación Oral Vol. 1 (2005), Oral Fixation Vol. 2 (2005), She Wolf (2009), spomínaný Sale el Sol (2010) a Shakira (2014). Okrem toho má na konte aj niekoľko živých nahrávok. Medzi jej najväčšie hity patria skladby Whenever, Wherever, Underneath Your Clothes, La Tortura (feat. Alejandro Sanz), Hips Don't Lie (feat. Wyclef Jean), Beautiful Liar (feat. Beyoncé), Waka Waka (This Time for Africa) či Can't Remember to Forget You (feat. Rihanna). 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies